joi, 26 august 2010

Seul contre tous {1998}

I Stand Alone

Regizorul Gaspar Noe e cunoscut, dupa acest film si dupa un film mai recent, Irreversible, un regizor argentinian (acum in Franta) care face filme socante vizual insa care au de spus un mesaj, unul de cele mai multe ori dificil de detectat dar puternic.

Aici, ne prezinta viata unul om de 50 de ani care nu a avut nici trecutul si nici prezentul pe care il doreste. Se gandeste ca poate viitorul il face cum vrea dar gandurile sale, prezentate printr-un monolog narativ constant, judeca fiecare aspect al vietii in Franta, el fiind un copil al Frantei, indiferent ce parinti a avut. Dupa doi ani mama sa a murit si a fost orfan tot restul vietii. Se analizeaza viata unui astfel de om si posibilitatile/oportunitatile sale de a trai in propria sa tara. Tara care a servit-o loial timp de 35 de ani. Inceputul vietii pana la 50 de ani e prezentat mai mult decat rapid la inceput printr-o enumerare a evenimentelor importante din viata lui, acompaniate de fotografii lipsite de detalii pentru a fi in ton cu povestirea.

Titlul frantuzesc, la putina franceza pe care o stiu, nu se traduce ca in engleza ci semnifica "Singur contra toti" pentru a sublinia lipsa de companie si singuratatea psihica pe care o intalneste oriunde merge. Dar cu toate partile lui bune, filmul nu e decat o insirare a frustrarilor unui batran care oricum a fost un ratat toata viata. Sistemul l-a doborat de fiecare data cand a avut ocazia si el nu a avut puterea de a se ridica mai sus decat renumele pe care si l-a facut. Asta e, cateodata destinul nu ne imbraca in bani ci ne ofera numai un pistol cu care trebuie sa decidem ce facem in continuare. Ne razbunam pe cativa oameni care au intrat pe poteca noastra la un moment dat sau facem pasul extrem insa mai plauzibil de a ne lua propria viata? E un film periculos, dezatand pe acest subiect foarte mult in ultmele minute ale filmului.

Vizual e interesant si antrenant iar povestea e una des intalnita, chiar daca nu atat de extrema. Sunt o multime de povesti adunate intr-una puternica si exagerata. 

7.8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu