marți, 10 august 2010

Five Easy Pieces {1970}

Cat poate sa decada un om din propria dorinta? Dureros de mult...dureros pentru el in primul rand pentru ca simte ca nu isi foloseste adevaratul potential. Dar si-a facut-o din propria initiativa...din ce s-a prezentat a fost o problema de familie cu tatal sau. Probabil l-a dezamagit cand a ales sa nu-i urmeze cuvantul...

Personajul lui Jack Nicholson (care a primit o nominalizare pentru rolul sau), Robert Dupea a fost in tineretea sa un pianist promitator. O alegere proasta insa l-a facut sa-si urmeze propriul drum, unul in care e casatorit cu o sotie nicidecum la nivelul sau intelectual, deci e una exagerat de dramatica, nestimulanta in discutii si sacaitoare pana la cer...a gasit in ea (si probabil de asta s-a casatorit cu ea) o cantareata ca sa ramana totusi la radacinile sale, chiar daca nu canta cele mai frumoase melodii...ci numai pe cele ale momentului. Drumul asta prezinta si slujbe proaste...ba vanzator de masini (asa cum au observat fetele de la bowling), ba muncitor la puturile de petrol, ba cine mai stie ce. Toate aceste slujbe nu il satisfac pe talentatul Bob care a avut alt trai la un alt nivel.

Urmarim deci drama lui si regretul constant. Nimic, in acest moment, nu il mai satisface. E pierdut in propria mizerie, regretand ziua care l-a adus aici...incercand acum, cand isi revede tatal sa repare macar relatia sa cu el. O iubire trecuta il face sa vina la tatal sau muribund dar nici cu aceasta nu rezolva nimic din cauza ca ea si-a dat seama in ce fel de om s-a transformat. Un om mai necizelat si badaran in care educatia primita, una din familie de artisti, parca a fost stearsa cu buretele. E un om fara suflet si fara viitor...iar Jack Nicholson primeste aplauzele mele pentru portretizarea unui personaj atat de complex.

Alt personaj puternic este cel al sotiei lui Bob...o chelnerita care ar fi vrut sa fie cantareata. Un stereotip portretizat pana la durere, pana la empatie din partea spectatorului. Pe langa asta e un film complet care are multe de povestit...povestea moralizatoare a lui Robert poate fi un reper in viata multora dar si un exemplu de poveste dramatica de calitate.

8.1/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu