marți, 24 august 2010

Failan {2001}

Nu iti dai seama cat de trist e filmul asta decat inspre final cand totul incepe sa aiba sens si logica...

Povestea incepe cu un gangster care tocmai a iesit din inchisoare pentru ca vindea filme porno pustilor. A stat numai 10 zile dar aceste 10 zile l-au marcat permanent. Intors, a pierdut respectul celor din jur. Seful lui omoara pe cineva si acesta trebuie sa fie tapul ispasitor cu conditia ca seful sa-i ofere banii pentru o barca. Dupa 10 ani se bucura si el de ea. Dar asta nu e povestea lui, nu e povestea lui Kang-jae, filmul nu se cheama Kang-jae, se cheama Failan. Failan este o chinezoaica venita in Coreea de Sud dupa ce i-au murit parintii. Venind aici, credea ca isi intalneste rudele, dar acestea nu mai sunt...s-au mutat in Canada.

Povestea are insa multe straturi. In primul rand povestirea nu este liniara ci are un traseu foarte ciudat. Incepe cu trecutul cel mai indepartat dar fiecare are un alt ritm cand vine vorba de partea lor de poveste. In marea majoritate a cazurilor, povestile ei sunt mai "in trecut" decat ale lui. Dar ce a vrut sa arate filmul asta e cu adevarat surprinzator, desi vedem povestea unui gangster intr-o lume de multe ori violenta sau povestea unei emigrante care ajunge sa lucreze ca spalatoreasa dupa ce e casatorita cu un necunoscut (necunoscutul nostru, Kang-jae)...povestea de dragoste dintre cei doi este cea care loveste cel mai puternic, desi ea nu exista, efectiv. Singurul mod in care poti face un strain sa te iubeasca fara sa il vezi vreodata e sa ii vorbesti cu adevarat frumos. Ea ii scrie lui o singura scrisoare de dragoste...si cu aceasta l-a cucerit. In mare si pentru dorinta amandurora de a fi iubiti, de a cauta iubire. Ea credea ca sotul ei e plecat pe mare iar el era pur si simplu singur si neiubit de nimeni.

Atat a fost nevoie, o scrisoare, sentimentul de siguranta din partea unei alte fiinte ca esti acolo, ca existi...sentimente extraordinar de puternice ce nimicesc orice alt fel de presupunere. El avea nevoia de a fi iubit iar comportamentul sau dupa aflarea vestii, dupa o plimbare pentru o formalitate (el fiind pe hartie, sotul femeii) a fost total justificat daca nu chiar extrem de romantic, din punct de vedere obiectiv. Traind intr-o lume rece, plina de ura, acest glas feminin care ii multumeste ca exista l-a cucerit definit. Ea vroia sa traiasca in tara asta si era extrem de fericita...motiv pentru care ramane vesnic recunoscatoare celui caruia a ajutat-o sa ramana aici. A fost un film trist cu mesaje subliminale, prinse numai daca magia functioneaza... 

8.2/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu