joi, 26 august 2010

Exotica {1994}

Un film exotic despre oameni exotici cautand exoticul. O poveste complexa care, la fel ca multe din filmele lui Egoyan nu are sens decat in final cand totul se leaga si are sens.

Filmul asta trebuia sa-l fi vazut aseara la club dar din cauza unei defectiuni tehnice (nu a mai functionat proiectorul cum trebuie) s-a cam dus vizionarea si toata lumea a plecat acasa. Asa ca, asa cum fac de fiecare data cand am pierdut un film la club il vad acasa. Acasa nu i-a mai scazut efectul pentru ca nu are sa scada. Filmul nu e deosebit. Da, are multe metafore si povesti paralele care se imbina bine in final...dar subiectul nu a fost intr-atat de interesant incat era necesara o constructie atat de elaborata. Un agent de la Fisc merge o data la doua zile in clubul asta, Exotica, unde danseaza pentru el numai o fata, Christina. Christina a fost fosta iubita a DJ-ului, DJ-ul e gelos dar acum Christina este iubita proprietarei, Zoe...sau asa ne-a fost aratat intr-o scena.

In fond, complexitatea nu e justificata si nu e satisfacatoare cand soseste intr-un final si deznodamantul. Agentul a pierdut pe cineva si incearca sa o inlocuiasca ba cu fiica unui prieten de-al lui, ba cu Christina, cea din imaginea de mai sus. Povestea patronului magazinului de animale mi s-a parut in plus dar magazinul sau e unul de animale exotice...unde agentul trebuie acum sa-l audieze. Totul e despre cautarea exoticului si a ceva ce nu putem avea sau atinge. Metafore si simbolistica la tot pasul...dar cum am zis, nu e rewarding. E filmat frumos dar scenariul nu e interesant iar actingul e de cele mai multe ori mult prea fad pentru a scoate din personajul respectiv o caracterizare calumea. Cele mai bine conturate personaje sunt D.J.-ul si al agentului Fisc.

In rest, te lasa cu un gust ce nu are gust. 

7/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu