joi, 15 iulie 2010

Ostre sledované vlaky {1966}

Closely Watched Trains

Vine in scena un baiat...un baiat slabut, tinerel si vizibil naiv si inca nematurizat complet...se vede in privirea sa. A fost ales special pentru asta, a fost ales special pentru ca arata fragil si nevinovat. Si il vedem in prima lui scena ca un necunoscut...nu stim cine este si pe deasupra ce face. E imbracat intr-o camasa si pantaloni scurti...e fara identitate, e fara personalitate. E unul oarecare...

Incetul cu incetul, tot in inceputul filmului, descoperim ca rostul sau si visul sau e sa devina la fel ca tatal, bunicul si strabunicul sau...un lenes si un las. Aflam povestea celor trei "idoli" pentru acest baiat si deducem rapid ca nu vrea sa fie primul care sa sparga tiparul. De-a lungul filmului insa intalneste sarcini care ii testeaza barbatia si curajul necunoscut. O mai da in bara, in special cand vine vorba de femei dar punem ca si cauza naivitatea si inocenta. Ajunge insa sa faca o slujba care nu ii forteaza prea mult fizicul, nu trebuie sa se plimbe, nu face mai nimic...e impegat de miscare (sau asta vrea sa fie). Mai intai, acum, e cel care intampina trenul cu un salut si mai schimba semnele de la intrare si iesire din gara...treaba "grea".

Dar filmul asta nu e numai despre el ci si despre oamenii cu care lucreaza, niste personaje extrem de colorate, unele mai interesante decat celelalte. Iar cu aceasta combinatie extrema de elemente volatile, comicul nu intarzie sa apara...si e un comic absolut ilar. Cum ar fi de exemplu unul din cele mai reusite...portiune din film in care mama suparata si ranita isi plimba fiica (proaspat regulata) pe la diferiti sefi sa le arate nedreptatea, fundul ei plin de stampile...iar fata sta, da ochii peste cap, acompaniati de un zambet strengaret...ii placerea ei sa arate fundul la lume. Comic e comportamentul mamei, o actrita pe care am mai vazut-o in filmele cehi (sau cehoslovace) si in trecut.

Total reusit filmul, deosebit de comic, dar care are si momentele lui serioase si foarte serioase. Filmul a luat Oscarul in '68 pentru cel mai bun film strain pentru ca are atat de mult de spus despre al doilea razboi mondial...si le spune atat de comic cateodata...si atat de serios alteori...il recomand.

9.1/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu