sâmbătă, 24 iulie 2010

The Ghost Writer {2010}

Hai sa ne aducem aminte putin de spiritul intotdeauna pus pe şotii, dornic de a aduce putin mister pentru spectatorul din cinema, cel al lui Hitchcock, in timp ce vizionam filmul asta. Initial aveam o vaga impresie ca e regizat de Roman Polanski, asta pentru ca nu a scris nicaieri la genericul de inceput...insa asa mi-aduceam aminte cand am vazut de mult titlul asta inca de inainte de a avea Polanski treaba cu procesele.

Hitchcock l-a influentat aici (in foarte bine) pe Polanski in timp ce a regizat acest film plin de mister si tensiune. Povestea poate fi greu de urmarit mai ales pentru ca suntem in papucii unui scriitor "fantoma" care nu are treaba cu politica si cu detaliile vietii omului caruia trebuia sa ii faca biografia. Un scriitor fantoma este angajat de un tip sa-i scrie memoriile insa sub numele beneficiarului. Aici beneficiarul si adica "autorul" este un prim-ministru al Marii Britanii care este acuzat constant de crima impotriva umanitatii sau crime de razboi. Stiti cum e...fiind la putere faci ce te doare muschiul...si asta in tari mai civilizate decat a noastra. Coruptia e in floare oriunde exista putere...iar aici nu este o exceptie.

Incetul cu incetul scriitorul fantoma descopera din ce in ce mai multe dovezi cum ca acuzatiile sunt reale asa ca ii urmarim pasii oriunde iar acesti pasi sunt mai mereu pe urmele pericolului personal asa cum a fost si pentru fostul, acum decedat, scriitor fantoma. Ce mi-a placut cel mai mult din tot filmul? Scenariul scris aproape de perfectiune...fiecare replica era suficienta pentru a duce ideea de la punctul A la punctul B intr-un mod inteligent, coerent si pe intelesul tuturor. Un alt mare element care a adus tone de suspans a fost atmosfera englezeasca, apasatoare care i-a urmarit pe personaje chiar si in America sau macar pe insulita din largul coastei de Est.

Aceasta atmosfera gri, sufocanta, claustrofobica impreuna cu regia profesionista si artistica a excelentului regizor Roman Polanski, impreuna cu actingul iarasi profesionist si muzica de calitate (ce ii apartine lui Alexandre Desplat) ce aduce la randul ei un plus atmosferei generale face din filmul asta unul care merita vizionat, un omagiu foarte bun filmelor in acelasi gen ale lui Hitchcock si un film foarte bun per general. M-a surprins placut si il recomand.

8.6/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu