miercuri, 23 iunie 2010

Micmacs à tire-larigot {2009}

Ultimul film al lui Jeunet. E important de vizionat pentru ca regizorul asta are un stil vizual unic, care a ajuns sa fie cunoscut, dupa parerea mea, unul specific frantuzesc. Jeunet a mai creat superbul Amelie, cunoscut de majoritatea iubitorilor de cinema, chiar si cei la inceput, "O logodna foarte lunga" si "Delicattesen" sunt alte doua filme create in acelasi stil specific.

Aici Jeunet nu se dezmite. Face un film distractiv, unicut, amuzant, dar si mult mai pueril...e parca prea pentru copii, prea simplu in poveste, prea jucaus in vizual si nu se vrea a se lua in serios deloc. Poate asa si trebuia, poate publicul tinta e unul mai mic. Incepe mai serios, dar desi personajul principal e impuscat in cap, o lovitura mortala in 99% din cazuri, trece bine-mersi mai departe si e cam acelasi el.

Pe langa jucarii si gimickurile ce lumineaza urmarirea filmului, mesajul filmului e si el destul de actual si destul de nemuritor. Doi directori de fabrici de armament sunt pusi sa poarte o lupta personala intre ei dupa o planificare complexa conceputa de personajul principal ce cauta razbunarea pentru el insusi si pentru tatal sau.

Pentru mine, pe langa scenele ce sunt oarecum creative si interesante vizual, nu a fost tocmai un film pe gustul meu. Trebuia o poveste mai serioasa ca Jeunet a reusit si in trecut. Amelie este o comedie romantica jucausa rau dar e de asemenea o creatie mai serioasa, mult mai serioasa. Asadar...asta merita vazut, dar poate o singura data si pentru ca e creat de Jeunet.

7.6/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu