vineri, 30 aprilie 2010

Harold and Maude {1971}

Unul din titlurile care intra pe lista filmelor care imi plac in mod deosebit. Deja de la un timp nu mai am un film preferat sau macar un top 10, am prea multe filme care imi plac carora le-am acordat eu, personal, dupa propria scara valorica note de 9 si 10 care oricand le-as revedea cu cea mai mare placere. Lista e foarte lunga asta din cauza ca filmul e ceva ce te suprinde tot timpul. Chiar si asa, dupa numeroase filme vizionare, inca reuseste sa ma uimeasca cu astfel de filmulete uitate de multi, nepomenite de altii...dar care sunt o mica comoara o data ce sunt gasite.

Harold & Maude poate fi unul din cele mai romantice filme din cate ai vazut din cauza unor motive simple. E o comedie reusita, deci da, este o comedie romantica dar nicidecum la standardele atat de slabe ale acestor vremuri...dar tot romantismul e format din cuplul ciudat. Un tanar de...sa zicem 16-18 ani, un adolescent dus la extrem care se razbuna prin sinucideri false fata de mama sa care nu ii acord nici un dram de respect sau iubire...sinuciderile sale sunt atat un strigat de ajutor pe plan emotional, desi nu recunoaste usor, cat si un motiv sa radem copios de fiecare data cand incearca ceva de genul asta.

E un adolescent ciudat dar bogatia financiara ii permite o anume doza de excentricitate de parca s-a nascut original in familia Adams. Hobbyurile sale sunt sinuciderile numeroase ( ;) ), inmormantarile si gerontofilia. Pe Maude (cam, cica, 80 de ani, desi pare mai tanara) o intalneste tot la un o inmormantare, loc in care se tot intalnesc. Relatia lor este atat de fireasca incat credem imediat ca ne uitam la doua suflete de aceeasi varsta prinse in corpuri diferite...el e mult mai batran decat pare iar ea indiscutabil mai tanara...se completeaza reciproc minunat iar relatia lor e naturala si acceptata in ochii nostri, ai specatorului care ajunge sa-i indrageasca rapid.

Concluzia e ca filmul asta e unul foarte memorabil si foarte bun, cu foarte multe elemente de cult prin el care nu fac decat sa-i intareasca pozitia de film memorabil. Finalul ramane deschis la interpretari...alegem sa credem ca el a ajuns la ea sau a invatat ceva din aceasta aventura ce l-a marcat pentru tot restul vietii.

9.3/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu