miercuri, 14 aprilie 2010

The Defiant Ones {1958}

Asta e filmuletul din medalionul lui Stanley Kramer de luna asta de la Clubul Cinefililor la care nu am putu sa ajung. Pe aceasta cale vreau sa multumesc viselor si reflexelor din timpul somnului pentru stiu ele ce (pentru informatii suplimentare sau daca nivelul de ingrijorare va este prea mare, contactati-ma in privat).

Sfidatorii...un clasic film despre evadare care e doar un remake al Marii Iluzii (La grande illusion) a lui Renoir, cel putin a doua parte din film cand cei doi cutreiera spre libertate. Aici se adauga si elementul despre rasism...un subiect intr-adevar des intalnit in mentalitatea regizorilor din America in anii '50-'60 pentru a prevesti o schimbare majora in gandire si atitudine fata de alti oameni. Dar sincer, culoarea e mai adanca decat culoarea pielii, asa cum o dovedeste si House in episoadele lui...nu stiam, dar aparent negrii sunt predispusi la unele boli mai mult decat cei albi, plus ca varsta medie la care decedeaza este mai mica decat cea a albilor...asta nu o spun eu, o spune statistica si House nu e rasist :))

Filmul acesta in schimb e un bun exemplu de film distractiv si dupa ani de zile care insa a avut nenorocul ca al sau subiect sa se demodeze. Cred insa ca asta era si intentia, daca se dorea din start o modificare in perceptie. Da, ii vedem deci pe acesti doi oameni, Tony Curtis si Sidney Poitier, legati cu catuse din cauza ca tocmai au evadat dintr-un camion cu prizonieri...legati fiind ei trebuie sa fuga impreuna si trebuie ca unul sa nu il dezavantajeze pe celalalt...motivul e evident. Trebuie sa se arate egalitatea celor doi, egalitatea dintre rase. E o chestie de bun simt pana la urma ce a facut Kramer cu filmele sale...un om e un om, nu conteaza culoarea pigmentului cu care s-a nascut. Si filmul e distractiv chiar daca tinde sa para putin monoton si repetitiv. Fug, se ascund undeva, fug iar, se ascund si sunt prinsi, reusesc sa scape si tot asa...

Oricum amandoi joaca foarte bine si chestia asta e un element ce face filmul asta oarecum nemuritor...sau placut la o vizionare zeci de ani mai tarziu.

8.3/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu