sâmbătă, 20 martie 2010

Suna no onna {1964}

Woman of the Dunes

Eh, asa da...un asemenea film nu vezi in fiecare zi...sau in fiecare saptamana...sau chiar in fiecare luna...e extrem de rar un asemenea film si nu ma refer ca e greu de gasit ci e greu sa dai de el prin cautarile pe care le faci. A fost un film nominalizat (doar?) la cel mai bun film strain in 1965 si cel mai bun regizor dupa un an...de ce dupa un an? Probabil pentru ca i s-a ridicat notorietatea si au simtit cei din academie ca trebuie luat in considerare...insa nu a castigat. Pacat.

Filmul e deosebit si ca sa va faceti o idee am sa povestesc putin intriga ca sa va faceti o idee. Un profesor din Tokyo e pasionat de gandaci, e entomolog amator si ii cauta in mod deosebit pe cei de la malul marii de prin nisip. Intamplator e si un mic desert langa mare...plin cu gandaci, la propriu si la figurat. Ajunge aici, ii gaseste insa uita de trenul inapoi spre oras asa ca apeleaza la un localnic pentru cazare. Acesta il indruma spre un loc ciudat unde trebuie sa ajunga cu o scara din franghie. O femeie locuieste singura la fundul unei gauri inconjurate de nisip. O imagine terifianta si superba in acelasi timp. Singura ei sarcina este sa traiasca ca sa scoata nisipul din gaura sau traieste din cauza ca scoate nisipul din gaura...

E cica si erotic dar pe langa doua scene nu e nimic deosebit de erotic, ma asteptam la ceva si mai si. Am fost dezamagit :)) . Dar nu, mai putin a contat erotismul...ce e important e ca un om nevinovat a fost tras intr-o capcana si traieste acum intr-o gaura de unde trebuie sa scoata nisipul...se lupta cu forta vantului si forta dunelor ce sunt in stare sa inghita orase sau chiar capitale. Vroiam sa spun initial ca aceasta gaura e o metafora pentru o casnicie nedorita din care nu poti scapa sau e un mesaj negativ pentru guvern sau puterea care conduce tara...trebuie sa faci ce spune, cand spune ca de nu te poti inneca in propriul necaz...dar mergea daca era din China filmul asta...oricum, la chinezi comunismul e zeiss pe langa ce a fost la noi. Trecem mai departe. Metafora cu casatoria e oarecum valabila si deprimanta in acelasi timp pentru cineva care inca nu e casatorit.

In cele din urma este un thriller plin de suspans si teroare psihologica...o inchisoare din care nu exista scapare si chiar daca exista e imposibil sa fugi mai departe. Pentru localnici nu exista nici un castig, pentru nimeni nu exista castig...poate doar prin faptul ca sunt obligati, cei din groapa, sa munceasca pentru a-si castiga existenta...ratiile vin o data pe saptamana, insa pot cumpara obiecte cu treburile pe care le fac. Aici nu m-am prins exact ce fac pentru ca in afara de a scoate nisip din gaura o singura data am vazut-o pe ea punand margele minuscule ca firele de nisip pe ata...atat.

E un film superb care trebuie vazut...e ceva unic si deschis la interpretare.

9.6/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu