vineri, 19 martie 2010

Land and Freedom {1995}

Un film extrem de politic a carui actiune se petrece in Spania celui de-al doilea razboi mondial. Fiind atat de politic tinde sa nu placa la toti, inclusiv subsemnatul...Subsemnat caruia nu ii pasa de politica din cauza ca e in general corupta si idioata. E atat de simpla. Pana la urma tot singuri razbatem in viata fara ajutorul multora, iar politicienii sigur intra in cateogoria celor care nu ajuta pe nimeni cu nimic...exceptand propriile persoane.

Stalinism, fascism, comunism...multe ism-uri. Multe si inutile, fiecare corupta in alt nivel insa una din ele trebuie sa iasa in evidenta aici pentru ca nu pot castiga toate. Fascismul este fericitul castigator in acest film...din cauza celelalte doua sunt in tabara opusa personajelor principale. Ce iese in evidenta la filmul asta? Scenele de batalie cu enspemii de gloante, nu foarte specatculoase dar pentru aerul general al acestui film cu siguranta ies in evidenta. Altceva...pai o anume scena care are loc in jurul unei mese marisoare unde s-a facut o adunare generala pentru a se vota o chestie (colectivizarea pamantului)...scena are un aer ca ar fi improvizata de catre actori insa si reala in acelasi timp. Pare a fi condusa de oameni fara antrenament in acting care au o idee ce trebuie sa zica insa parca nu au un script exact...de unde si balbaiturile si replicile spuse parca fara suflet sau cu un suflet artificial, fals.

In final e un film propagandistic care prezinta cum a fost viata in Spania in 1940 si ceva...oameni venind din mai multe tari pentru a se uni pentru o cauza comuna, un razboi pierdut din start, deziluzii si eroism fals sau autentic, in functie de persoana. Totusi mi se pare ciudat pentru un strain sa lupte pentru o tara care nu-i a lui decat daca are ganduri de grandoare de dupa victorie.

7/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu