joi, 11 martie 2010

Idioterne {1998}

Facut dupa Dogma 95, la fel ca si Festen, Idiotii e un film regizat neoficial de catre Lars von Trier (Dogville, Antichrist) insa care e scenaristul.

Care e primul sentiment cand incepi vizionarea acestui film? Sentiment care apare cam dupa vreo 10-15 minute? E uimirea urmat indeaproape de tulburare si neintelegere. Dupa un timp, urmarindu-i pe idioti incerci sa-i descifrezi, sa le intelegi intentiile...insa ma tem ca acesta nu este scopul acestui film. Scopul lui este sa trezeasca trairi in spectator. Sa traduca din actiunile lor o eliberare din catusele consumerismului, standardului fals, al normalului asa cum e perceput de majoritatea. Poate fi tradusa ca o natie hipioata mai artistica in sens pur teatral.

Sunt oameni care vad dupa superficial insa numai temporar. Au gasit un loc in care pot scapa de lumea reala, de slujba, de familie, de responsabilitate si pot fi, aici, ce vor ei...insa majoritatea aleg sa joace rolul retardatului mintal...intr-un fel pentru a simboliza retardul lor fata de ce e cunoscut ca normal si firesc. Si-au creat o utopie din betisoare al carui viitor este sa se doboare...cu ei in ea. Idiotii nu e numit degeaba asa...chiar e povestea unor idioti care intr-un fel stiu ca nu sunt in stare de nimic, sunt intruchiparea mediocritatii si singura lor scapare din banal este acest "club" in care iau parte. In acelasi timp se vad cateva momente autentice si frumoase in acest film...scena de dragoste intre cei doi retardati de la etaj, nu orgia grafica de la parter...o scena care arata prin acting simplu, inceputurile romantismului in specia umana...esenta pura a dragostei...capturata prin miscarile simple, timide si duioase intre doi oameni care se iubesc.

Alta scena ar mai fi cea de prin final cand mama traumatizata de moartea copilului ei mic alege sa faca ceva curajos insa de inteles, avand in vedere prin ce a trecut. Ajungi sa crezi ca e chiar retardata, ca e cu adevarat nebuna, avand in vedere ca nu a mai trecut pe acasa de 2 ani de zile.

Cu toate astea, nu pot spune ca il recomand...poate nu e pentru toata lumea. Poate unii o sa ramana cu partile mai urate si deranjante din film. De ce alegeau sa faca pe retardatii am zis, intr-un fel, dar simti ca intotdeauna o faceau cu un pas sau doua prea mult. Are multe parti urate care nu pot fi uitate dar probabil asta s-a vrut sa se arate.

7.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu