joi, 4 februarie 2010

Vesnicko má stredisková {1986}

My Sweet Little Village

O mica comoara de film. Un film ce urmareste simplu viata dintr-un satuc oarecum mai modern de la marginea marelui oras Praga. Regizorul (Jiri Menzel) reuseste insa sa prinda momente de o comedie rara si autentica care aparent fac parte din viata acestui mic sat...

Povestile ce nu scapa urechile celorlalti locuitori ai satului se intretaie in mod natural, descoperind personaje noi fara ca acestea sa aiba un moment propriu, al lor. Aici ajungem la personaje, diferite fiecare si colorate in tot ce au de oferit in acest film. Otik, omul simplu in gandire a satului, inalt, slab nu foarte coordonat...este personajul ce-l exaspereaza pe Pavek, omul mic, gras dar inteligent care il priveste ca pe un tata, un mentor si un model de urmat. Pavek, desi a lucrat 5 ani cu el, s-a saturat de el si de lipsa lui de atentie si vrea sa-l mute in capitala pentru a locui si a muncii acolo. Un loc care nu e recomandat pentru Otik, nefiind un personaj de o inteligenta suficienta pentru a trai intr-un loc atat de haotic.

Mai avem si un doctor aerian care de fiecare data cand se urca in masina lui are ori un accident ori nu reuseste sa o porneasca...mai avem si batrana satului, inteleapta, ia parte la orice intalnire importanta...cuplul de amorezi adulteri care isi joaca jocul pe sub nasul sotului ei. Personaje care mai de care mai interesante si amuzante. Este insa nevoie de o traducere buna, eu am avut cateva probleme cu a mea ca se misca prea repede si a trebuit sa ma intorc de vreo 10 ori sa recitesc replica...pierzandu-se din haz. Mi-a adus aminte de comicul din "Balul pompierilor", comic natural, nefortat si exact cum trebuie. Insa recomand si filmul asta la fel de mult.

Un film care a fost facut in anii de deznodamant ai comunismului in Cehoslovacia, unul care a avut curajul sa il vorbeasca, metaforic, de rau si care a promovat valorile si importanta unei comunitati intr-un mic sat de periferie.

9/10

Un comentariu:

  1. BlogWidget - ALEGE CEVA COOL PENTRU BLOGUL TAU !
    Am implinit un an de activitate. Te asteptam la noi pentru a-ti oferi un widget, banner, plugin-wp, sau doar o idee pentru a adauga un plus de look si functionalitate blogului tau.
    Sau un posibil parteneriat reciproc avantajos, Sustine BlogWidget, detalii si bannere la alegere la pagina de contact.

    RăspundețiȘtergere