vineri, 12 februarie 2010

Tokyo Godfathers {2003}

Mi-am dat seama ca eu nu pot sa ma uit la toate filmele unui regizor, toate una dupa alta...nu pot. Mi se pare monoton si nenatural. Nu e ca si cum aveam filmul asta pe lista de vizionat si refuzam sa-l vad...nu, pur si simplu dupa ce vad un film al regizorului prefer sa vad ceva ce nu ii apartine. (mai fac si exceptii cateodata)

De la Satoshi Kon, regizorul acestui film, am mai vazut Paprika si Sennen Joyu, doua animatii bestiale si frumoase in orice sens al cuvantului. Paprika a fost infinit mai ciudat decat Sennen dar asta oricum facea parte dintr-o poveste complexa si greu de inteles. M-a fascinat insa lumea lui Kon pentru ca el construieste o buna parte din animatie sa semene cat mai mult cu realitatea. Ma refer aici la textura obiectelor "moarte" care nu se misca sau sunt doar din background. Nivelul de detalii exceleaza din aceasta cauza in filmele lui.

Apoi povestea a fost una din cele mai frumoase povesti de Craciun din cate exista si pe deasupra este si extrem de originala. Trei vagabonzi, unul la vreo 40-45 de ani cu un trecut nu prea curat, altul la vreo 30-35, un travestit homosexual care si-ar dori sa fie mama si alta, la varsta adolescentei, care a fugit de acasa pentru ca a avut probleme cu tatal ei...nu s-au inteles. Toate aceste trei personaje sunt amuzante, complexe si originale. A fost o placere sa-i vezi cum interactioneaza ca o familie disfunctionala ce sunt.

Pe langa asta avem si o poveste care nu te poate plictisi o secunda si la fel ca personajele e complexa si are multe aspecte, toate invartindu-se in jurul bebelusului pe care l-au gasit cei trei in mormanul de gunoaie. Ca sa nu povestesc mai multe, in fond si la urma urmei e vorba despre importanta unei familii, chiar daca e vorba si de una temporara si nu tocmai familie, despre magia Craciunul, despre dragoste neconditionata si pace interioara.

E un film foarte frumos, un anime de o calitate considerabil de mare, gandit si povestit foarte bine.

8.75/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu