marți, 23 februarie 2010

Svabda {2000}

Nunta

Nu stiu sau nu mai stiu de ce aveam filmul asta in computer. Habar n-am. Ideea e ca mi-a placut cat de cat. A fost interesanta cultura rusilor pe care deja multi o stim. Aici s-au bazat in mod special pe o nunta...si detaliile sunt picante si uneori foarte amuzante.

Tanya, frumusetea orasului minier, a plecat acum ceva timp in capitala sa devina fotomodel...fiind frumoasa a fost ajutata. Dupa vreo 5 ani s-a reintors, s-a reintors din cauza ca a fugit de cel care i-a asigurat slujba si traiul de acolo si bineinteles vroia ceva in schimb...si l-a primit pana cand ea a descoperit ca el este insurat de ceva timp. Inapoi in oras, ea il reintalneste pe Mishka, fostul ei iubit care il incolteste cu voia lui in casatorie. El a iubit-o de cand erau la gradinita cand a lesinat dupa ce a vazut-o pe ea alegandu-l pe el sa fie "printul" ei.

Dupa multe stereotipuri reale si adevarate...tatal "erou" al muncii exemplare a primit premiu ca fiind cap al muncii in orasul mic...premiu dat pe vremea comunismului, acum batjocorit...betivanul satului care nu isi respecta cuvantul nici in fata celui mai bun prieten si ii bea si ultimii bani cu care vroia sa-i cumpere sotiei un cadou de nunta...femeia batuta de acest betivan care accepta acest lucru ani de'a randul. Mishka, personajul principal, un om prea cuminte pentru lumea ce il inconjoara, meschina si diabolica cu preconceptii demult invechite...politistul tanar care are o farama de comunist in el chiar daca face parte din generatia tanara...si asa mai departe. Fiecare e comic si trist in felul sau. Dar asta e Rusia...NU EXISTA nunta fara vodka...mesenii fiind morti pana cand alcoolul nu a ajuns la ei, muzica face parte din inima rusului, fiecare cantand sau tipand versurile de jale preferate pe ritm de arcodeon...si nu e manea, e muzica foarte frumoasa, de suflet.

Dupa vizionare ai o senzatie ca ii cunosti foarte bine pe oamenii astia, pe cultura lor si asta se simte mai ales daca esti roman. Pentru ceilalti, mai straini decat noi, e un film frumos despre o cultura colorata si vesel-trista care isi afunda amarul si chiar fericirea in vodka. Si bineinteles, la o nunta nu poate lipsi o bataie...si asta se gaseste in final.

8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu