marți, 9 februarie 2010

Street Scene {1931}

Scena de strada...piesa de teatru care la vremea lui a castigat un Pulitzer. Elmer Rice e autorul si l-a meritat. A desprins o bucatica din America, una ce face parte dintr-un oras mare insa un cartier mic si sarac. Ciocniri intre culturi, intre opinii, toate natiile intr-un spatiu atat de restrans...nordici europeni, italieni, evrei, americani pur sange, irlandezi...si cum sunt vecinii ca atunci si acum...barfitori pana la exasperare.

Asa cum e normal intr-o astfel de piesa pusa pe ecran sunt introduse tot felul de faze care par trase de par, exagerate, dar ce s-a facut e chiar simplu. S-a comprimat intr-o zi, doua, cele mai des intalnite scene de pe trotuar. Nu, nu e vorba de curve, e vorba de viata si cum la unii, asta se petrece si pe scarile din fata intrarii in cladire. O cladire mica, cum sunt multe din New York, saraca, ocupata de oameni de tot felul. Aceasta diversitate face parte din natura orasului New York si acest lucru este capturat perfect atat in piesa cat si de regizor, King Vidor.

Pe de alta parte, asa cum se facea in vremea aceea, regia era teatrala si actingul, si mai si. Cadre prinse numai dintr-o anumita parte, aveam impresia la un moment dat ca e filmat pe un platou, nicidecum pe strazile orasului. Alegerea filmarii pe trotuarul adevarat al orasului a dat filmului o atmosfera deosebita si fina, insesizabila, care adauga mult la calitatea filmului.

E un clasic adevarat, simplu, care prinde oamenii asa cum sunt, buni, rai, gelosi, inimosi si mai ales, iubitori.

9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu