vineri, 12 februarie 2010

The Straight Story {1999}

Povestea batranului care a traversat cateva state din America pentru a merge la fratele lui pe care nu l-a mai vazut de vreo 10 ani. O povestea care nu poate sa placa la toti dar obiectiv este una foarte frumoasa. O poveste despre incetinit in timp ce noi insine incetinim...

Mosul de mai sus e jucat de un actor care timp de 40 de ani a fost cascador in filmele americane. Il cheama Richard Farnsworth si a primit o nominalizare meritoasa pentru rolul din acest film. Anul urmator a murit atunci cand un glonte din propria sa arma pe care o tinea in propria sa mana l-a ranit mortal...aflase ca are cancer.

Rolul acesta insa l-a facut sa se intoarca din pensia sa. A fost un rol muribund, descriind nu numai personajul insa si actorul...cei doi au devenit una si aceeasi persoana. De asta si joaca atat de bine. Povestea este inspirata din realitate...un om chiar a strabatut sute de kilometrii pentru a-si revedea fratele si a facut aceasta calatorie cu o simpla masina de tuns iarba din cauza ca nu avea permis de conducere. Este si cel mai simplu film al lui Lynch si el o stie, numind acest film nu degeaba povestea "dreapta", "directa", "adevarata"...Straight este si numele personajului principal dar fiindca o zice o data sau de doua ori nu stiu cati au prins acest detaliu.

In plus, stiind istoricul lui Lynch, cand citim titlul ne gandim imediat la gandurile lui despre acest film. Nici nu iti dai seama ca e regizat de el...pur si simplu este exact stilul unui film dramatic din timpul saptamanii de pe ProTv sau Hallmark...dar acesta e exemplul cel mai pozitiv din cauza ca e pur si simplu un road movie cu suflet care te face sa reflectezi asupra propriei tale vieti. Niciodata sa nu subestimam intelepciunea unui batran care nu mai are nimic de castigat din viata decat cativa prieteni in plus. Cuvinte de aur auzim din propriul sau trecut, lectii pretioase pentru cei ce asculta.

In plus cu acest film vedem o bucatica din America exact asa cum e...agrara, calduroasa, buna si frumoasa. Nu e ca cea de la margini, rece si distanta. Aparent conteaza si unde se afla americanul...daca e in inima tarii sau la extremitatile reci ale ei.

9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu