duminică, 7 februarie 2010

The Secret of Kells {2009}

Aceasta animatie a fost surpriza de anul acesta la nominalizarile pentru animatie de la Oscar. A fost un film de care multi nu au auzit pana in acel moment si multi nu i-au dat sanse de nominalizare nici inainte desi ar fi sperat la asta.

Si lucrul care e cel mai important la filmul asta este insasi animatia, vie, colorata, cu detalii nenumarate care hranesc ochiul pana la satisfacere totala. E o frumusete vizuala de film...la fel ca Avatar. Si la fel ca Avatar povestea sovaie, aici, pentru ca e ceva condus mai mult de simbolistica si mai putin pe scenariu sau replici. Povestea prezinta cum a fost facuta "Cartea din Kells" si prin ce necazuri dramatice au trecut personajele care l-au facut. Bineinteles, asta poate fi totul exagerat pentru dramatism dar mai putin conteaza asta. Ceea ce conteaza insa pentru aceasta animatie e ca stilul folosit in film este acelasi ca in carte.

Plin de detalii care mai de care mai intortocheate, la fel ca in superba carte ce contine chiar si mai multe detalii complexe si deloc usor de facut...dar in mod deosebit sunt extraordinar de mari consumatoare de timp. Cine le-a facut a facut-o cu devotament deosebit si credinta neconditionata. Inapoi la animatie...inteleg de ce a fost nominalizat la Oscar insa sansele filmului de a castiga sunt 0 (zero). Ceea ce s-a facut insa cu aceasta nominalizare e ceva ce filmul o merita...si asta e atentie. Filmul merita vazut pentru frumusetea lui dar si pentru a ridica curiozitatea pentru aceasta carte reala, Cartea din Kells.

In rest nu prea am ce sa adaug...e un film bun, dar dezvoltat insuficient la scenariu.

7.8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu