miercuri, 10 februarie 2010

Onibaba {1964}

O poezie japoneza spectaculoasa care vorbeste in primul rand despre gelozie, dorinta trupeasca, tradare si undeva in background, despre razboi.

O familie formata dintr-o soacra si nora ei traiesc de pe o zi pe alta pentru ca tara e in razboi. Suntem tot in acea era a Samuraiului insa atunci cand sunt prezentati acestia sunt slabi si mor repede. Aici s-a subliniat instinctul de supravietuire atunci cand ai stomacul gol si cand esti stapan pe situatie...asa cum au fost aceste doua femei care omorau soldati deja raniti, le luau obiectele ce le aveau pe ei si le vindeau pentru mancare. O treaba ce era facuta cu sange rece.

Intriga a inceput cand a venit un vechi prieten de'al sotului norei. Un prieten care a reusit sa supravietuiasca dar nu a incerca sa-l salveze pe celalalt...din neputinta, nu ca nu a incercat. Acest prieten, fiind singur si barbat cu sange rosu...a inceput sa o curteze pe nora soacrei. Aici a venit gelozia, invidia si nebunia femeii batrane...a inceput sa o spele la creier pe fata cum ca exista Iad si ca o sa mearga acolo daca isi inseala barbatul. Barbatul ei fiind mort, insa asta nu se stie sigur. Intr-o zi, insa, batrana (care IMHO nu era batrana deloc...asta pentru ca era o actrita la vreo 39 de ani facuta sa para ca are vreo 50...she was actually hot) da peste generalul Samurai si acesta purta masca care a introdus atata spaima in specatorii acestui film, la vremea lui.

E o masca ce conduce filmul, si datorita atmosferei generale a filmului, aceasta spaima este amplificata pana la cote care ridica acest film la nivel inalt la capitolul horror. Un horror psihologic, vizual de vreo doua ori, unul care ne aminteste de puterea geloziei si nebunia persoanelor care sunt. In rest, regia e foarte bine facuta, imaginile sunt cele care creaza atmosfera tensionanta a filmului...fuga prin iarba, in mijlocul careia se afla o gaura intunecata si adanca, nestiind daca intra cineva in ea sau nu atunci cand fuge ca nebunu...din nou, masca infricosatoare care face filmul.

9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu