marți, 9 februarie 2010

Night Moves {1975}

Un neo-noir clasic, din pacate uitat si nu foarte des amintit. Gene Hackman joaca rolul unui detectiv particular in cautarea unei fete ce a fugit de la mama ei...de la primul studiu asupra ei vedem ca nu e o mama prea stralucita. Se comporta ca o prostituata de 40-50 de ani. E patetic...si imediat intelegem de ce a plecat ea de langa mama asta, daca putem sa o numim asa.

In paralel cu acest caz, Harry isi urmareste de parca ar fi angajat de el insusi o drama personala. Sotia il inseala insa aceste scene sunt jucate cu un calm si un cool pe care multi nu il au si nu il stapanesc nici in viata reala. Mai intai nici nu vorbeste despre sotia lui despre asta ci se duce direct acasa la tipul cu care ea il inseala. Totul e jucat calm si calculat ca intr-un meci de sah. Iar Harry e "calul", knight la ei...de unde si titlul cu doua semnificatii.

Prima interpretare vine de la faptul ca Harry, desi a fost un atlet in tinerete, este un pasionat de sah...cunoscand miscari importante din istorie, dar care ne prezinta numai una, una in care bineinteles intra cei doi cai, o miscare superba, intr-adevar. Cealalta semnficatie a titlului tine de noapte, o mare parte a actiunii are loc in timpul noptii...de fapt, cam jumate dar se subliniaza cum aceasta "ne misca", ne indeamna la actiune si nebunii. Misterul face parte din noapte la fel de mult cum face parte din acest neo-noir.

Plus, filmul trebuie vazut si pentru Melanie Griffith care atunci cand s-a filmat filmul asta, in '73 era cat se poate de minora si a facut ceva fâţâială nuda in stilul specific Lolitei. Un suflet liber in anii '70, nimic mai frumos. Ca sa nu mai zic nimic de masini...Mustangul care imi place mie cel mai mult este condus de insusi Harry Moseby-Gene Hackman. Un film care trebuie vazut din atatea motive dar in primul rand din cauza atmosferei generale, privirile fara cuvinte dintre personaje care spun mai mult decat zeci de replici, misterul si povestea bine inchegate, detaliate si cu o satisfactie amaruie in final ca totul se termina...

9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu