miercuri, 3 februarie 2010

Les enfants du paradis {1945}

Children of Paradise

Un film antic si de demult, la propriu si figurat, regizat de Marcel Carne...dar frumos, atat de frumos. E specific francez...in special la un anumit segment...cel al romantismului.

Sa incepem sa dezvoltam complexitatea acestui subiect in acest film...avem o femeie frumoasa cu nume de floare, e libera si vrea sa ramana asa cat doreste, dar la fel de mult ii place si sa traiasca bine, fara griji pentru ziua de maine...pentru asta a luat in vizor pe cineva cu bani dar pentru care nu avea nici un soi de sentimente. Mergand pe strada facuta in detaliu pentru a captura cat mai bine perioada (apropo, asta a fost si cel mai mare platou de filmare facut in istoria cinematografiei frantuzesti pana in acel moment) a dat de un pantomim care a urmarit actiunea de pe scena sa unde juca rolul unei papusi fara papusar...adica statea pe loc.

Acesta dupa ce a descris superb in mima nevinovatia femeii, aceasta s-a indragostit de el pentru ca i-a luat apararea si datorita ochilor sai. El, Baptiste, are o alta pretendenta care e indragostita nebuneste de el. E posesiva si obsedata de persoana lui, il vrea numai pentru ea. Un altul, un sarmant, un fermecator, seamana foarte mult cu Garance dar la genul masculin. Cauta sa cucereasca femei frumoase sau orice alt fel in stanga si in dreapta. In aceste 4 personaje principale se creaza triunghiuri de amor, si in acestea se prinde cam fiecare aspect ce tine de dragoste si iubire adevarata sau aventuri.

Filmul e migalos facut, detaliat in decoruri si costume, un film ce pune mult accent pe frumusetea pantomimei, capturata bine impreuna cu muzica de calitate. Iar cele 4 personaje de mai sus sunt atat de complexe si bine conturate incat e imposibil sa nu ne regasim in una sau doua din ele. Inglobeaza tot ce inseamna dragostea si pe noi, indragostiti. De vazut.

9.75/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu