vineri, 26 februarie 2010

Fitzcarraldo {1982}

Un cuvant imi umbla prin minte cand vedeam scena de mai sus...EPIC. Exact ce inseamna cinemaul...neobisnuitul capturat superb cu muzica de opera. Ce poate fi mai superb de atat? Nimic din realitate, asta cu siguranta...chiar si frumusetea unei femei frumoase sau a unui bebelus nou-nascut paleste sub grandoarea si puterea imaginilor de mai sus. Asa ceva nu se face in orice film, in orice productie...nu e ceva de care te poti plictisi (si da, aici ma refer la frumusetea si bebelul de mai sus).

Nu in orice film vezi un vapor de 350 de tone sa fie ridicat EFECTIV peste un munte, sau peste un deal foarte abrupt...logistica acelei scene a fost, imi imaginez, un cosmar de conceput si finalizat. Dar a meritat fiecare minut pus in crearea acestei scene, fiecare om care a transpirat pentru ducerea minunatiei pana la capat. A fost colosal si incredibil. Nu iti vine sa crezi ca intr-o era in care nu se folosea CGI se putea face asa ceva. Si nu, nu s-au folosit nici machete. Au ridicat un vapor de abur peste un munte doar pentru un film...ah, cinema.

Povestea filmului il prezinta pe Klaus Kinsky care interpreteaza un om cu o ambitie nobila si frumoasa. Vrea sa construiasca o opera intr-un oras sarac din Peru. Desi scopul e nobil, dorinta e impractica si ridicola, oraselul fiind prea sarac pentru o asemenea extravaganta. Desi e clar ca e nevoie de un anume grad de nebunie pentru a indeplini ce se indeplineste in filmul asta. Trebuie sa-l vedem pe Fitzcarraldo o extensie a nebuniei lui Herzog, a megalomaniei sale. Cu toate astea isi urmareste visul si il duce pana la capat indiferent ce este nevoie. Acum ar trebui sa vad filmul despre productia acestui film, un documentar intitual "Burden of Dreams"..."Povara visurilor"...ce titlu inspirat care rezuma in 2 cuvinte exact despre ce este vorba.

Finalul a fost tragi-comic...dar pana la urma destinul a fost depasirea valului de pamant si nu imbogatirea. De asta Fitz a fost fericit cand a ajuns acasa...a indeplinit ce a vrut si astfel usi ii sunt deschise si o sa fie si in viitor. O poveste despre ambitie si vise care pot fi indeplinite. Klaus a jucat perfect, Claudia Cardinale a fost frumoasa care s-a maritat cu bestia, lucru intalnit si in realitate...si in rest, filmul a fost EPIC.

9.3/10

+

Candy
{2006} - 7/10. Heath Ledger si Abbie Cornish intr-o drama despre drogati si cat de greu e sa traiesti cu dependenta asta, de parca nu stim din atatea filme. Nu prea aduce nimic nou pe masa...insa actorii joaca bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu