joi, 11 februarie 2010

Central do Brasil {1998}

Asta, cu siguranta, este cel mai bun film al lui Walter Salles. Am vazut deja doua din cele mai importante creatii ale sale si asta e in frunte cu un kilometru...(un kilometru e un kilometru...are 1000 de metri).

O poveste uimitoare care invinge toate sansele reale. Da, e din nou putin improbabila povestea, chiar si putin Hollywoodiana intr-un sens dar e magnifica indiferent. O femeie, fosta profesoara are acum o slujba mica, care plateste prost. Ea trebuie sa stea in "Central do Brasil"...gara centrala a capitalei Rio, la o masuta mica si trebuie sa scrie scrisori pentru cei care nu stiu sa scrie. O slujba care poate fi si emotionala si amuzanta...dar in cele din urma, nu e decat o sarlatana pentru ca acele scrisori nu sunt trimise vreodata...

Plot twistul tipic hollywoodian se petrece cand una din aceste persoane, care nu stie sa scrie este calcata de autobuz iar fiul ei ramane singur, fara tata, pentru ca tocmai acestuia vroiau ei sa-i scrie. De aici incepe aventura pentru acest road movie. Ei i se face mila de el dar nu inainte de a-l trimite la o tipa care cica i-ar vinde cuplurilor straine, bogate. Aici, ea face un pic pe Rambo si se duce sa-l salveze...cu tot cu scandalul aferent. Oricum, totul se leaga frumos, e putin exagerat pentru a se spune povestea si pentru a vedea, treptat, cum relatia dintre cei doi creste in timp. E cumplit de important acest aspect.

De fapt, cam tot filmul e numai despre asta. Despre relatia de prietenie dintre femeia necasatorita si singura si baiatul orfan de mama...o relatie care tinde a semanana cu una dintre o mama si copilul ei...si mai, mai ca se termina asa. Filmul mi-a adus aminte mult de Cidade de deus, un film brazilian foarte bun, mai bun decat acest, mai ales atunci cand s-a ajuns la final in acel orasel nou, format din case una la fel cu cealalta...dar a ajutat de asemenea si saracia lucie si analfabetismul in floare. Un film superb care prinde Brazilia asa cum este...ca doar in 10 ani nu cred ca s-au schimbat prea multe pe acolo...poate doar in orasele mari. Un film care merita vazut pentru asta dar de asemenea, spre deosebire de celelalte filme ale lui Salles, acesta are o poveste care merge pana la capat si e si povestita frumos.

9.5/10

Un comentariu: