joi, 25 februarie 2010

Carandiru {2003}

Povestea reala a uneia din cele mai aglomerate inchisori din lume din unul din cele mai mari orase ale lumii, Sao Paulo din Brazilia. Povestea reala a catorva din cei 7500 de detinuti...spusa din punctul de vedere al naratorului, doctorul Drauzio Varella. Acesta a fost doctorul inchisorii timp de mai multe luni si intre timp a ajuns sa cunoasca cativa detinuti, mai comunicativi, mai deschisi si a "furat" povestea lor pentru a scrie o carte...iar asta e filmul care s-a inspirat din acea carte.

Tot ce trebuie sa spun e ca nu trebuie sa te astepti ca acest film sa aiba o intriga sau un plot bine definit...o directie in care s-ar indrepta. Cel mai bine e sa asculti cu atentie fiecare poveste diversa si interesanta, sa studiezi comportamentul detinutilor, sa te minunezi la conditiile asemanatoare cu cele dintr-o inchisoare romaneasca (in sensul ca stau inghesuiti din cauza ca sunt inchisori supra-aglomerate), sa vezi ca nu fiecare este un criminal in adevaratul sens al cuvantului insa au intrat aici pe buna dreptate...asa cum s-a spus si in Shawshank...toata lumea e nevinovata aici, toata lumea a intrat pe nedrept.

Finalul, asa cum am zis mai sus nu putea fi anticipat din cauza ca a venit relativ rapid, pe neasteptate...dar privind calmul de inainte trebuia sa ma gandesc ca ce a urmat era firesc. Dar mai bine asa...a fost un film total deosebit, unul dupa care am ramas placut uimit din cauza ca totul a fost atat de autentic, filmul fiind si ultimul scop pentru care a fost folosita inchisoarea inainte de a fi demolata. Toti actorii au jucat in celulele in care personajele lor au stat, transpiratia si mizeria inca se simtea pe pereti (nu pot decat sa-mi imaginez). Cu toate astea scena de final m-a pacalit...din cauza unei revolte a detinutilor a trebuit sa intervina o forta speciala a politiei. O data intrati acestia si-au facut treaba violent, nemilos...dar finalul nu a fost atat de dur pe cat ma asteptam dupa imagini...proportia de morti fata de totalul detinutilor fiind minuscul...

Cu toate astea a fost un film puternic despre umanitate si dragoste in locurile pe care nu le astepti, despre prietenie si violenta in proportii diferite, toate la fel de puternice pentru spectator. Il recomand.

8.75/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu