duminică, 21 februarie 2010

Asfalt tango {1996}

Halal fan Nae Caranfil mai sunt si eu sa vad filmul asta de abia acum. Ce-i drept, l-am cautat si cautat si cand l-am gasit era o versiune de o calitate deplorabila si m-am dat batut. La TV e posibil sa fi fost in trecut, mai ales pe ProTv dar nu cred...daca a mai fost pe alt post eu nu am stiut si nu l-am vazut. In fine...despre film:

O poveste de dragoste pur romaneasca asa ai vrea sa auzi dar stii ca nu s-a intamplat din cauza ca suna atat de americana sau frantuzeasca...desi mai mult frantuzeasca pentru ca e deosebit de romantica si pentru ca buna parte din film se vorbeste in frantuzeste, limba iubirii si a romantismului. Povestea se invarte in jurul unui autobuz romanesc care isi face drum spre Franta. Drum greu si anevois al carui sfarsit ne asteapta imediat ce autobuzul sare granita...chestie ce ne arata ca o astfel de poveste nu se poate intampla decat in tara noastra frumoasa atat de injurata pe drept in filmul asta.

Autobuzul asta e plin de femei care vor sa lucreze in strainatate, o poveste de o actualitate trista chiar si acum, dupa mai bine de 14 ani de cand s-a facut filmul...ele stiu, nu stiu, ca merg pentru prostitutie...nu e clarificata niciodata povestea asta. Soferul crede ca duce curve la produs, cea care le angajeaza incearca sa-l linisteasca pe sotul disperat ca o sa danseze intr-un cabaret...pentru propriul ei profit. Sotul disperat, innebunit dupa sotia lui fuge dupa ea sa o convinga sa se intoarca la el. Ea e hotarata sa nu mai traiasca in tara asta de rahat, care e in acelasi timp extraordinar de frumoasa...asa cum e clar prezentata, el o vrea inapoi pentru ca o iubeste de moare...Mircea Diaconu il joaca pe romanticul incurabil al carui singur motiv de a trai si de a fi fericit e sotia care l-a lasat pe neasteptate.

Pe de alta parte drumul e un fel de cearta si perioda de despartire de inainte divortului...e negarea sotului ca isi pierde inevitabil sotia, e incercarea lui fara rezultat de a aduce inapoi desi actiunile sale eroice de Fat-Frumos le fac pe celelalte fete sa viseze la un barbat ca el. Filmul e excelent si prinde bestial culturea noastra cu superbele noastre injuraturi, de o poezie asemanatoare cu aceea cand injuri in frantuzeste. Magnific. Comedie pura.

9.75/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu