marți, 5 ianuarie 2010

Wall Street {1987}

OK, il aveam in vizor de ceva timp si am preferat sa nu-l vad din cauza ca e un film despre afaceri, cu afaceristi...o astfel de lume rareori mi s-a parut interesanta si cu atat mai putin sa merite sa fie pus si pe pelicula. E o lume rece, neprimitoare, infestata cu rechini ce au forma unor oameni eleganti imbracati in costume scumpe.

Personajul lui Charlie Sheen este un tanar care vrea sa ajunga sus din cauza ca iubeste mirosul banului. Deocamdata lucreaza in partea opusa a telefonului, acolo unde nu vrea sa fie. El primeste conturi pe care are grija sa le foloseasca in avantajul proprietarului...foloseste banii pentru a cumpara sau pentru a vinde actiuni deja cumparate. In legatura cu asta, trebuie sa aveti o atentie deosebita la limbaj, pentru ca e unul de specialitate iar neinitiatii se pierd usor in asemenea discutii. Bineinteles, ajungi repede sa iti dai seama ca nu conteaza ceea ce vorbesc ci conteaza ceea ce fac. Metafora cu rechinii nu a fost spusa degeaba de mine si de ei, in film, ei urmaresc prada tanara, in crestere, pentru a o ataca cu tot ce au...bani. Cumpara atat de multe actiuni din ea incat ajung sa o detina. Asta nu ii convine proprietarului, care ajunge doar un simplu conducator al fortelor ce fac treaba sa mearga.

Treaba asta e foarte interesanta, pentru cel interesat. Eu, cel putin, am fost mai interesat pe jocul lui Douglas, care a luat un Oscar si pe faptul ca regizorul, Oliver Stone, scoate acus si un Wall Street II, un update, mai mult ca sigur. Si cred ca e prima data cand vad un sequal la un film atat de serios, care nu e un blockbuster sau actiune. Trebuie sa fie interesant...Sheen este acum un fel de Gordon Gekko si Shia (salata de) LeBeouf o sa fie ceva in genul lui Bud Fox din filmul acesta. Nu stiu la ce sa ma astept, dar avand in vedere ultimele filme ale lui Olver, si acesta...ceva nu foarte impresionant...doar daca scenariul e bun.

Wall Street, asta vechi, vorbeste despre lacomie, egoism, tupeu si inteligenta...ca fiind principalele arme pe care le folosesti daca vrei sa devii bogat in aceasta meserie. Douglas isi merita Oscarul, fiind un antagonist real foarte bun si credibil.

8/10

+ Armored (2009) - 5/10. Prostie de film extrem de plictisitoare...si se mai numeste cica thriller.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu