luni, 25 ianuarie 2010

The Imaginarium of Doctor Parnassus {2009}

Asta chiar e ultimul film al lui Heath Ledger...in timpul productiei acestui film a avut acel mic "accident" in care a luat "accidental" acea doza fatala de medicamente...eh. Un artist adevarat pana la moarte.

Filmul...asa. Ultimul film (cronoligic vorbind de aceasta data) al lui Terry Gilliam, un maestru cinematograf in suprarealism, bizarerii si pur si simplu ciudat. A creat o lume fascinanta, cu o poveste insa putin subtirica. S-a vazut ca accentul s-a pus mai mult pe vizual decat pe poveste, dar poate asa mi-a facut mie impresia din cauza ca am avut o versiune care se auzea cam prost. Promit insa ca o sa-l vad la cinema ca acolo merita. Asa...despre ce e vorba, in mare, in film...

Un batran, efectiv, Doctor Parnassus, are un dar deosebit. Folosindu-si imaginatia si un portal poate trimite pe oricine in ce isi imagineaza fiecare ca fiind visul lor perfect. Si nu ies din el cu senzatia ca a fost un vis. Nu...totul a fost la fel de real precum atingerea lor pe obiectele create de imaginatia lor si darul lui Parnassus. Care e scopul personajelor? Fiecare are cate ceva...Tony (personajul lui Heath) fuge de mafia ruseasca pentru ca a furat niste bani sau ceva de genu, nu am prins partea asta prea clar (a fost de vina sunetul slab si lipsa unei traduceri de orice fel)...e salvat de fiica lui Parnassus si Anton (un tip care lucra deja pt Parnassus).

Parnassus insa a facut cateva intelegeri cu diavolul si cand fata face 16 ani ii apartine dracului...asta face parte din plotul principal. Acum, pactul se destrama daca unul din cei doi iubareti convinge 5 persoane sa treaca prin portal. Aa, da, amandoi se indragostesc de ea, doar ea, Valentina...jucata de superbitatea de Lily Cole.

Acum, sincer, pe langa vizual, filmul nu mi-a spus prea multe. Nu ceva profund, oricum. La fel ca si celelalte filmulete ale lui Gilliam, e destul de haotic si dificil de urmarit prima data. Stilul sau nu a murit inca si cu siguranta subiectul e unul nou si fascinant de urmarit. Acum nu pot decat sa-l recomand pentru intreg castul ce-l are...Heath Ledger, Lily Cole, Christopher Plummer, Johnny Depp, Jude Law, Colin Farrell si Andrew Garfield...si in special pentru vizual si ideea povestii, nu povestea in sine.

8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu