duminică, 24 ianuarie 2010

After Hours {1985}

Asta-i film de pus la pastrare. Din atatea motive...imbina fara probleme comedia cu suspansul, elemente din Zona Crepuscular, comedia absurda, tensiune autentica marca Scorsese, regie rapida, neplictisitoare. Am hotarat sa ii vad toate filmele pe care inca nu am avut ocazia sa le vad...sau cheful. Scorsese nu pot spune ca m-a uimit foarte mult cu filmele sale cele mai timpurii...Mean Streets, Alice Doesn't Live Here Anymore, The Last Waltz sau The King of Comedy.

Asta desi nu e mult mai bun decat oricare din filmele de mai sus reuseste sa te rapeasca timp de o ora si 37 de minute si sa te duca in cartierul ciudat al insulei Manhattan. SoHo este cunoscut de multi ca fiind un cartier in care locuiesc populatia mai excentrica a insulei. Asta pentru ca de obicei, in acest cartier locuiesc multi artisti...si asta e un fapt. Acesti artisti constituie si formeaza atmosfera acestui cartier si Martin Scorsese crede ca arata asa cum a prins-o el aici. El si scenaristul Joseph Minion. Aventura acestui om, personajul principal, este una pe care nici repovestita nu ar face pe cineva sa o creada. E complet bizara insa vedem totul ca se intampla in fata noastra...

Normal, e un film, nu poti sa crezi...insa exagerarile din acest film sunt complet justificate in propriul sau univers. Sunt folosite pentru a sublinia paranoia personajului, fiind prizonier intr-un cartier, neputincios sa ajunga acasa la el. Nu il mai intereseaza nimic. Nici o femeie care se deschide in fata lui, nici bunavointa unor oameni care ii dau bani...mai tarziu reusind sa-i piarda in cele mai seci feluri. Amuzante momente. Tot filmul e cuprins de un aer kafkacian, prizonier intr-un univers care are scapare insa anumite elemente il impiedica sa avanseze spre directia dorita...cheia lui de scapare isi tot schimba locul. Absolut tare filmul.

8.3/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu