duminică, 10 ianuarie 2010

The Abyss {1989}

M-a uimit asemanarea lui cu Avatar, sau cum Avatar arata cu acesta. Singura diferenta poate fi punctata usor. In Abyss nu se prezinta lumea extraterestra la fel de "in detaliu" cu in Avatar. In rest, aceeasi forma fara fond, replici pline de clisee, previzibiltate din scenariului, putand deduce in ce directie se indreapta...

Insa Cameron nu s-a lasat atunci asa cum nu s-a lasat nici acum. A vrut sa spuna o poveste spectaculoasa, plina de efecte speciale revolutionare cum s-a putut mai bine la vremea respectiva. Sa nu uitam ca era 1989...aveam un an atunci. Atunci sa fi vazut apa miscatoare, care prinde forme la un asemenea nivel e ceva. Si apoi a fost toata aventura asta sub-acvatica studiata in detaliu. Nu stiu cata acuratete au evenimentele si stiinta prezentata ce implica strict partea pamanteana submersibila, dar nici nu prea ma doare daca e ceva gresit. Am vazut versiunea de 3 ore fara 17 minute. A fost interesant, distractiv si spectaculos. Nu s-a vrut ceva profund decat la nivel de mesaj...unul diferit fata de cel din Avatar ca doar e alt deceniu. Au trecut 20 de ani de atunci.

In Abyss s-au legat de razboaie...scena extrem de superficiala si construita cliseic cu imagini ca niste flashuri din razboaie de-a lungul timpului. Vai...si-au dat seama extraterestrii ca trebuie sa nu mai luptam. Din fericire gandul asta il au multi pamanteni si nu era nevoie de un extraterestru sa spuna asta...si oricum, din partea unei creaturi inteligente nu te astepti sa ti-o spuna sub amenintarea inundarii tuturor coastelor ce marginesc oceanele importante. A fost un final prost pentru un film ce putea sa fie bun daca nu se cobora atat de mult sa spuna un mesaj de bun simt pe care il stie si il stiau si atunci toata lumea. In Avatar s-au legat de felul cum nu avem grija de planeta noastra...deci deja nu ne mai gandim la razboaie ci trebuie sa avem grija de ce e in jurul nostru.

Cameron e un regizor tehnic, e cu efectele speciale si cu scenariul subtire si in '98 l-a primit ca oricum le primea pe celelalte. Dar despre The Abyss, trebuie vazut. Trebuie vazut pentru aventura, suspans si efecte speciale. Au fost ceva la vremea lor. Acum, filmul luat in general e complet demodat.

8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu