miercuri, 30 decembrie 2009

You Can't Take It with You {1938}

Penultimul film pe anul asta. Promit. Regizorul e sentimentalistul, prietenii sunt mai importanti decat banii, Frank Capra. Insa el a "scos" filme mult mai bune decat acesta...It Happened One Night, Mr. Deeds Goes to Town, Mr. Smith Goes to Washington, Arsenic and Old Lace si bineinteles What a Wonderful Life cu care isi termina seria de filme bune cu cel mai bun dintre ele.

Filmul in cauza e unul moralistic...insa acum e extrem de demodat, spre deosebire de celelalte filme ale sale. Acum tot ce se spune in film e putin kitchi, fiecare replica nu mai are acelasi efect ca atunci. De ras nici nu mai vorbesc. Poate nu eram in dispozitia necesara, dar nu cred. Sunt sigur ca pe atunci s-a ras de numa-numa dar la filmul asta, in mod deosebit nu am mai reusit sa rad. Cu toate astea, cele 2 ore au trecut decent. Nu m-am plictisit si nu m-a adormit.

Jimmy Stewart apare prea putin, de asta nici cand apare nu iese prea mult in evidenta. Nu s-a straduit si s-a vazut. Pana la urma e vorba de poveste si efectul ei asupra spectatorului. Partea care nu mi-a placut a fost in final cand personajul negativ, omul superficial, obsedat de bani si sotia sa, mai scorpie decat scorpia, a devenit deodata bun. Ca sa nu mai zic ca asta e previzibila acum si a fost previzibila atunci.

Ajunge. Sa fie vazut pentru Capra si prezenta trecatoarea a lui Stewart, dar atat. Nota mica pentru un film ca acesta.

8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu