sâmbătă, 19 decembrie 2009

Kind Hearts and Coronets {1949}

Ce mai piesa...din nou, e unul din acele filme pe care le vezi cu placere, la care te amuzi, dar a caror profunzime nu este universala sau a caror morala nu poate fi adusa in realitate. E un caz unic, de un umor dulce si cat se poate de negru, folosind un limbaj superb cum e engleza, vorbit cu manierele cele mai bune, domnesc...

Cum e si normal ai nevoie la un astfel de film de o traducere facuta cu cap, nu numai bine. Si am avut norocul sa gasesc una...facand astfel, pentru mine, umilul fan al limbei engleze, vizionarea acestui film nu numai mai usoara insa si educativa si distractiva in acelasi timp. Asta e cu parerea persoana...acum sa trecem la film.

O poveste veche despre razbunare...una a carui actiune se petrece pe la sfarsitul secolului XIX. Un tip afla de la mama sa ca trebuia sa fie duce. Ca ea face parte dintr-un lung rand de nobili a caror trecut se intinde pe multe secole. Aceasta bucatica de informatie, impreuna cu traiul intr-o saracie dura, nedemna pentru un nobil ca el...desi chiar daca era, tot nu era duce, insa traia fara griji pentru ziua de maine. Razbunarea in schimb a venit cand a aflat ca acei nobili au refuzat sa o recunoasca pe mama acestui gentilom ca fiind una din ei. Pentru dragostea si de dragul renumelui mamei sale a pornit aceasta batalie pentru a cuceri tronul nobil.

Intamplarile sunt de un haz unic si sofisticat, Alec Guinness a ales, din cauza ca i-a placut scenariul atat de mult, sa joace opt roluri in acest film, deghizat ca diferite persoane din randul nobililor la tron. Au fost nu mai putin de 8 roluri...fiecare din ele mai interesante si amuzante...dar tot asa, amuzante datorita unor tabieturi sau gandiri, nu strambaturi sau alte tampenii cum face Eddie Murphy.

Trebuie vazut pentru rolurile lui Alec, pentru rolul principal, cel al nobilului nerecunoscut cautand razbunarea, pentru limbaj si comportament, fiind domni pana la sfarsit, pentru doamnele frumoase, teatrale si la randul lor, la fel de sofisticate...pentru tot. E totalmente distractiv.

9.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu