sâmbătă, 19 decembrie 2009

Judgment at Nuremberg {1961}

Judecata de la Nuremberg este un film ce a vrut sa arate adevarata importanta a gandirii umane...a vrut sa arate ca nu legile sunt cele care controleaza soarta unui om, in cele din urma. Atunci cand se judeca un judecator...legile nu mai intra in discutie, in special atunci cand e vorba de o tara care a fost condusa de un tiran sociopat, xenofob...nebun...

Legile unei tari, ca Germania, in timpul conducerii Partidului Social Nationalist, au fost deformate atat de puternic incat erau in principal concepute de conceptiile lui Hitler...iar cei care le duceau pana la capat erau marionetele lui, insa erau consitente de acest lucru pentru a supravietui. Alegerea lor a fost constienta si consecintele judecatii lor a fost teribila. In acest film e vorba despre alegeri, despre relativitatea moralitatii, despre adevaratul sens al dreptatii si binele uman...

Desi razboiul s-a terminat deja de 3 ani, actiunea avand loc deci in 1948, multi germani au crezut ca cei care au facut aceste lucruri teribile in timpul razboiului au fost deja pedepsitit...Hitler, Goebbles si Goering au fost fie gasitit deja morti, fie s-au sinucis. Acestia trei, cu Hitler in frunte bineinteles, au conceput un plan in care 6 milioane de oameni trebuie omorati...si asa cum stim, acesta s-a dus pana la capat. Poate numarul lor era mai mare daca nu s-a terminat cand s-a terminat, dar chiar si asa, a fost un numar ingrozitor de decese.

La final vedem ca nu a fost vorba decat despre o decizie a moralitatii comune umane. E bine sa ucizi? Nu e bine...E bine sa condamni pe cineva cand stii ca acela e nevinovat? Nu e bine. Despre asta e vorba, despre baza moralitatii umane, despre principiile de gandire si diferenta dintre bine si rau. Sentinta judecatorului american a fost justa, a fost corecta, a fost obiectiva...a fost ca si cum ai intreba un copil de 10 ani daca e bine sa ucizi...si asa si trebuie gandit. Nu efectiv ca un copil de 10 ani, insa cu parerea lui despre bine si rau, naivitatea si inocenta lui transcende peste legi care au prea multe interpretari si unghiuri. In final, pledoaria de inchidere a judecatorului principal, nu a fost condusa de legi ci de bun simt si umanitate. A fost superb...ca tot filmul.

Actorii au jucat incredibil, fiecare dintre ei, chiar si personajele secundare, chiar si personajele episodice...TOATA LUMEA!! E ceva incredibil de vizionat...e ceva unic. E un film de o frumusete rara si deosebita...un studiu dificil asupra umanitatii si deciziilor asupra altor vieti umane. Cei care au gresit stiau asta si unii dintre ei au inteles pedeapsa. Filmul e uimitor. E profund si pentru unii ar putea fi dificil de vizionat...daca nu ai un interes pentru drama din sala de judecata, judecata care dureaza 3 ore...dar a meritat. Fiecare secunda, fiecare replica scrisa perfect...tot.

10/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu