marți, 8 decembrie 2009

Frankenstein {1931}

Chintesenta filmului horror se afla aici. In '31 imi imaginez ca a creat furori, a dominat fiecare specator cu o senzatie continua de frica si neputinta. Acum nu numai ca frica lipseste in totalitate insa comicul incearca sa ii ia locul. Cu toate astea, am un respect enorm pentru ce s-a indeplinit acolo si pentru atmosfera din care s-a inspirat Tim Burton de cand era mic copil...casele intortocheate, deformate, ce sunt o prelungire a personajului Frankenstein...figura de mad-man ce e atat subtila dar dedesubt se vede si o latura umana inlatuita in spatele unei idei nebune conduse de un God-complex.

De fapt, din cate stiu, Frankenstein este arhetipul doctorului savant nebun, cu o idee revolutionara condusa de acest complex. De la el s-au creat mii de clisee, mii de stereotipuri cu "It's alive!!!" sau "I created a monster..." esentiale pentru a-l defini ca om, nu neaparat ca doctor. Creatura lui are trasaturile unui copil violent decat cele ale unui infractor matur, spanzurat...dar asta conteaza putin. Filmul are o ora si 10 minute...si e cam plin, nu are pauze inutile, nu are scene in plus. Cele cu monstrul lui Frankenstein sunt cele care au teroarea in ele, cele a caror efect au fost eficiente.

Acum, e un film clasic, facut foarte bine pentru anul sau si este de asemenea si un benchmark pentru viitori creatori ai filmelor horror din viitor. Acum avem mai multe, dar acesta si altele din anii mult trecuti trebuie respectati si merita sa invatam din ele. Ne cizelam gusturile si vedem ce e bun sau nu de-a lungul timpului...

9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu