duminică, 6 decembrie 2009

Bakjwi {2009}

Thirst

Regizorul trilogiei razbunarii, Chan-wook Park, face de data asta ce e la moda, aparent...filme cu vampiri. Cred ca e prima data cand vad un film cu vampiri de origine asiatica...da, cred ca e prima data. Si trebuie sa recunosc ca e ceva nou...ceva ce nu am mai vazut si n-a mai vazut nimeni altcineva.

Imagistic filmul excela, e punctul forte al filmului, fiecare cadru fiind numai bun pentru o fotografie ce spune la randul ei o mie de cuvinte si daca nu spune nimic e pur si simplu frumoasa si aleasa cu grija unui artist adevarat si un adevarat cunoscator al frumosului. Insa filmul nu poate sa placa la toti. In sine e vorba despre violenta si instinctul animalic al unui vampir...asta atunci cand nu este controlat. Primul infectat este, ironic, un reprezentant al bisericii catolice in Coreea de Sud, un preot catolic...care, din nu stiu ce motiv, a ales sa participe la un experiment privind o boala incurabila.

Poveste lunga pe scurt, datorita acestei boli devine un vampir. Ceea ce urmeaza e povestea unui vampir ce traieste normal, felul cum nu iese in evidenta, cum nu omoara pe nimeni pentru a-si potoli setea. Un film total diferit fata de ce a facut pana acum Park...ceva mult mai fantezist decat povestile puternice si dureroase, pentru ca desi nu erau reale, erau plauzibile...iar muzica nu a mai fost un punct forte al filmului ca in celelalte filme marca Chan-wook Park, pacat. Chiar am fost atent la muzica si nu a iesit atat de mult in evidenta si nu a fost la fel de frumoasa ca pana acum. Si in rest, povestea nu respecta niciun tipar al filmelor cu vampiri.

O poveste de dragoste ciudata intre preot si o fata pierduta ce era sotia unui tip care a fost vindecat de preot...da, are si puterea asta, chiar daca nu s-a insistat asupra acestui subiect. Iar, fata de ceilalti vampiri pe care i-am cunoscut in alte filme, are o constiinta si este constient de puterea lui. De asta, stiind ca ar putea fi un pericol pentru lume, incearca sa nu iasa in evidenta...pana cand se indragosteste de fata asta, care ii afla puterea. Filmul merita vazut. E o poveste foarte interesanta si spusa foarte interesant si nu tocmai atractiv. Are doua ore si un sfert...pare putin lung dar detaliile sunt nelipsite. Relatiile inter-umane, daca pot fi numite asa, par putin ciudate, dar cred ca asta e si ideea...de unde si o neplacere in vizionare combinata cu o fascinatie asupra imaginilor frumoase.

8.3/10

Un comentariu: