sâmbătă, 12 decembrie 2009

All Quiet on the Western Front {1930}

Wow. Atat pot sa zic. In 1930 sa faci un asemenea film...ca e colosal nu e nimic. Dar asta e filmul american de razboi dupa care s-au luat celelalte, facute dupa si mult dupa aceasta. Cred ca pana si cele europene tot dupa asta s-au luat...din simplul motiv ca e extraordinar de bun.

Pe vremea aia cenzura nu era tocmai bine definita si din aceasta cauza materialele violente sunt lasate dintr-un motiv. Pentru ca cei de la conducere, atunci, credeau ca ceea ce vede spectatorul trebuie vazut de toata lumea, indiferent de varsta sau gen. Trebuie sa se vada ororile razboiului...acesta fiind primul (important) care arata asta si mult mai mult. De asta e un film clasic, de asta e un nemuritor...si de asta e o lectie in cinematografie si in filmele de razboi. Un adevarat film epic.

Alta chestie...in 1930 cand lumea inca nu a iesit bine din comediile scurte ale lui Chaplin, Keaton si Stan si Bran, au facut ei un film colosal, de doua ore si 13 minute...probabil salile au facut un intermezzo, chiar daca filmul nu are original asa ceva, dar au mai facut ele ceva...au introdus si muzica in timpul filmului chiar daca regizorul Lewis Milestone anume nu a introdus muzica in timpul filmului pentru a sublinia seriozitatea subiectului. Singura muzica auzita in acest film este din vocea soldatilor care canta fie obligati, fie la o bauta.

Imi pare rau ca nu l-am vazut mai devreme...e un film esential si extraordinar scris si jucat. Singurul lucru care il produce un razboi este o mare de cadavre, aratat simplu si eficient prin imaginea finala. Metafora ce ne indeamna la liberatate la final este atat induiosatoare cat si teribil de adevarata...mana soldatului revoltat pe sistem si pe notiunea de patriotism intinde mana spre un fluture, un simbol universal al liberatii, si este impuscat mult inainte de a ajunge la el...vroia sa-l prinda pentru sora lui...mana ce cade si moare, la fel ca si corpul posesorului este aceea a regizorului...el stiind exact cum trebuie sa arate aceasta imagine simbolistica de o frumusete dura si rara.

Totul nu e liniste pe frontul de Vest, nu in timpul filmului. Insa ceea ce ramane la final, acea liniste produce fiori reci oricui si-o imagineaza. Trebuie vazut pentru camaderie, pentru scenele foarte bine facute de razboi, pentru soldati, pentru idee, pentru morala, pentru regie si pentru scenariu. E un must see.

10/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu