duminică, 29 noiembrie 2009

THX 1138 {1971}

Desi am vazut versiunea regizorului, mai lunga cu 2 minute, desi aceasta a fost modificata la capitolul de efecte speciale, fiind modificate integral, concepute pe computer in 2004, ideea filmului ramane pana la urma aceeasi. As fi vrut sa vad si versiunea originala sa pot compara si sa vad daca efectele adauga ceva sau reduc calitatea filmului original.

Lucas a mai facut asa si cu Star Wars. A modificat toate efectele vechi si a introdus unele noi, CGI. Asta nu e tocmai un lucru inteligent...e in primul rand o lipsa de respect fata de fanul hardcore care s-a indragostit de film, deci implicit de tot ce tine de el. El nu vrea sa fie modificat, nu vrea sa vada chestii introduse sau chestii scoase pentru ca el stia ca originalul e filmul perfect de care s-a indragostit. Multi fani l-au huiduit ca a facut ce a facut...originalul ramane cel mai bun, indiferent de cat de bune sunt efectele nou introduse.

THX, asa cum stiu multi gameri e chestia aia de la generic care apare de fiecare data cand incepe un joc. THX este si compania de sunet facuta de Lucas. A ales sa o numeasca dupa film dar in primul rand THX, in cazul sunetelor, tine de Tomlinson Holman’s eXperiment. Dar de fapt totul e o coincidenta si nu are treaba compania de sunet cu filmul.

Distopia creata de Lucas si Walter Murch e o viziune intunecata si nedorita a unui viitor indepartat. Nivelul de control asupra omului este ridicola si dozele de medicamente sunt ceva obisnuit in aceasta civilizatie, daca poate fi numita asa. Inhibitarea emotiilor este cauza consumului medicamentelor si chiar asta se doreste, dragostea e absenta si contactul sexual este interzis in totalitate. Cu toate astea nu pot spune ca toti locuitorii acestei civilizatii sunt la fel de robotici precum sunt altii. Ma gandesc ca aici a intervenit o greseala din partea lui Lucas, dirijarea actorilor fiind inegala. Unii arata mai multa emotie decat alti sub influenta medicamentelor.

In substrat este un film profund care arata ce se intampla in lipsa umanitatii intr-o civilizatie. Totul devine rece, traiul fiecaruia este asemenea unui robot. Munca pe care o face e o caramida dintr-o piramida si de munca lui este proasta totul cade. Acum o chestie nu am inteles. El facea roboti...acei roboti erau folositi numai in politie sau si in alte fatete ale societatii? Ca daca stau si ma gandesc chiar unii din "oamenii" pe care i-am mai vazut puteau fi numiti roboti. Asta era problema, datorita medicamentelor obligatorii ce opreau de la sursa orice exteriorizare a emotiei umane, majoritatea oamenilor pareau ca o multime de roboti ce nu gandesc pe cont propriu. Religia este inlocuita cu ceva asemanator unor cabini telefonice cu care se discuta direct cu o inteligenta artificiala, convorbirea fiind inregistrata pentru o analiza ulterioara.

Se poate discuta pe subiectul lui ore intregi, fiind un S.F. extrem de reusit dar si extrem de sub-apreciat si nebagat in seama de multi. Chiar si de fanii Star Wars-ului. E cel mai bun film pe care l-am vazut de George Lucas si unul din S.F.-urile grele ce au adus idei celor noi.

8.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu