duminică, 22 noiembrie 2009

Suchwiin bulmyeong {2001}

Address Unknown

Terifiant film. Rar mi-a fost dat, sau poate niciodata, sa vad un film atat de tragic, atat de dramatic sau telenovelistic. Aici nu zic telenovelistic intr-un sens neaparat rau insa nici bun. O data ce s-a terminat filmul mi-am dat seama ca puteai sa faci vreo 3-4 filme cu cata drama si subiect de drama era in filmul asta. Adica efectiv te sufocai...unele mi s-au parut chiar nelalocul lor de ex. momentul cand pustiul de mai sus, din stanga, l-a nimerit cu sageata pe un bataus...care pur si simplu s-a intamplat sa treaca pe acolo si astalalalt era deja cu arcul si sageata, convenabil, in acelasi loc.

Insa in marea sa majoritate toate evenimentele curg cursiv insa drama parca depaseste orice baraj al realitatii, fiind aproape imposibil sa existe atat de multa tragedie si drama in viata unui om, adica ajungi sa-ti iei campii (lucru pe care unii o fac) daca ai trai ce au trait oamenii astia in Coreea de Sud, ocupata de americani din cauza razboiului cu Coreea de Nord.

Avem asa...un coreen jumatate negru (ala din mijloc) al carui tata a fost in armata ce a venit din America. Mama coreeanului incearca sa-i scrie regulat scrisori tatalui acestuia sa ii arate ce face fiu-su si asa mai departe. Amandoi traiesc intr-o saracie incredibila, intr-un autobuz american vechi si abandonat. Mai avem apoi o fata care nu vede cu un ochi dar care stie ca daca se combina cu un soldat american acesta o va ajuta sa vada din nou. Soldatul are si el problemele lui emotionale insa actorul care il interpreteaza joaca execrabil...uraste razboiul, uraste tara, etc. Coreeanul corcitura de mai sus lucreaza, a lucrat, la un tip care prinde caini ca sa taie pentru carne...da, coreenii mananca cainele, asta stiam de inainte de a vedea filmul. Tipul e si iubitul mamei sale.

Ala din stanga, din poza, e cel mai linistit dintre ei. E baiatul cuminte, care invata, stereotipul care se indragoseste de fata frumoasa cu un defect. Tatal sau e fost veteran de razboi dar e frustrat ca nu a primit o amarata de medalie sa se laude ca o merita ca a omorat 3 inamici. Fiecare dintre ei are o multime de probleme, amplificand drama si tragedia. Nu am mai vazut un astfel de film, sunt sigur. Puteau fi facute, asa cum am spus, 3 filme diferite folosind subiectele de mai sus. Filmul asta e un echivalent al lui Crash, Babel, Amores Perros...filme ce au diferite povesti, toate avand legatura una cu alta sau influentandu-se cursul lor ele intre ele.

Un film interesant, tot de la Kim Ki-duk. De vazut.

8.4/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu