vineri, 27 noiembrie 2009

Sonatine {1993}

Iti dai seama repede ca nu e un film normal, asta de fata...e ceva deosebit, unic si neobisnuit prin felul cum sunt prezentate situatiile. Filmul prezinta intamplarile unor mafioti de prin anii '90, deci atunci cand s-a si filmat. Regizorul e si actorul din rolul principal, pe care l-am mai vazut in filme, Takeshi Kitano. De asemenea e si scenaristul.

Acesti mafioti si felul se comporta ei si cei din jurul lor reflecta, din punctul de vedere al lui Kitano societatea japoneza. Rezervarea lor este caracteristica nu numai aici dar si in alte filme. Lipsa lor de reactii emotionale, lipsa unor expresii faciale ce le mai incretesc fata face parte din felul lor de a se comporta in societate. Semn ca societatea ii inchide in ei insisi, ii transforma in roboti fara sentimente ce se camufleaza cu jungla de metal si ciment care ii inconjoara, o jungla ce le fura capacitatea de a fi emotionali sau de a arata emotii.

Singurul loc in care isi arata adevarata fata, una umana, emotionala, e atunci cand sunt trimisi in afara orasului, in natura, langa mare. Acolo se comporta ca niste copii mici, se distreaza prin jocurile copilariei la o scara mai mare si cateodata mai serioasa. De ex. atunci cand se lupta cu artificii, genul ala de artificii in tub ce iese una dupa alta, la un moment dat cel mai serios dintre ei, cel jucat de Kitano, scoate pistolul si il foloseste in loc de bagheta cu artificii :)) . Extrem de amuzant, pana cand cineva isi baga ceva in ochi...din fericire nu s-a intamplat asa ceva. De altfel tot filmul e amuzant...si nu stii ce sa mai intelegi.

Desi sunt mafioti seriosi, tot ce fac nu ezita sa fie inconjurat de un aer plin de amuzament, de parca ar fi ceva ce nu trebuie luat in serios, chiar si atunci cand se impusca cu zeci de gloante, zburand pe langa capul personajelor. E total anti-Hollywood filmul asta. Nu se arunca personajul cu pistolul in mana, sta pe loc, inexpresiv, pana cand se termina gloantele sau lupta. Asa e tot. Si e foarte interesant. E ceva deosebit.

E un film ce merita vazut.

8.4/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu