vineri, 6 noiembrie 2009

Politist, adj. {2009}

Lalaiala a fost necesara. Incep cu asta pentru ca asta ar fi prima chestie de care se leaga lumea cand si dupa ce vede filmul asta. Dragos Bucur este un politist bun...dar poate fi si mai bun pentru ca el vede imaginea in ansamblu. El vede ca nu rezolva nimic daca inchide 3 pusti care fumeaza si ei, ca multi altii, o tigara de marijuana.

Infrunta alegeri dictate de legea romaneasca, infrunta alegerile superiorilor, chiar daca astea nu sunt tocmai cele mai bune pentru 3 pusti de liceu. Ii asteapta 3 ani jumatate de inchisoare pentru acest lucru infim insa legea e lege. Fara lege e haos. Fara lege avem legea morala care e diferita in cazul fiecaruia, e diferita din cauza felului in care am fost crescuti, din cauza experientelor pe care le-am trait in viata si dupa propriile conceptii asupra binelui si raului.

Acum, de ce e atat de lungit...e lungit pentru ca asa e sistemul. Dureaza, e plictisitor, e birocratic, e condus de legi generale care nu au loc de vreo interpretare. Iar cei la conducere o tin la litera, fara sa mai judece ceea ce e in spatele omului care incalca o lege...minora in acest caz. E lung pentru ca a vrut sa-ti arate cat de plictisitor si fara evenimente este un filaj facut pe cont propriu. In filmele americane imediat ce incepe filajul se intampla ceva, sau de nu, se taie in momentul in care se intampla ceva. Aici, pentru ca nu se intampla nimic, asta se arata...nimic. Pentru ca e real, pentru ca asa se intampla in viata reala.

La final, in imaginea de mai sus il intalnim pe Vlad Ivanov (domnu Bebe din 4, 3, 2), seful politistului interpretat de Dragos Bucur. El il invata din nou ce e aia lege si ce e aia politist punandu-l sa citeasca dintr-un DEX. Aceasta scena e atat tensionata pentru noi cat si o tortura in slow-motion pentru cei doi politisti din fotolii. Seful ii invata de lege dintr-o carte care e plina de legi...definitia fiind ceva definitiv asupra intelesului unui cuvant. Aceasta scena este atat tensionata cat si amuzanta de vreo 2-3 ori. Filmul asta are sa reprezinte Romania in martie anul viitor la Oscaruri...desi se afla pe lista de filme ce concureaza pentru cel mai bun film strain, sunt absolut sigur ca nu o sa fie nici nominalizat, fara sa mai zic ca are sanse de castig.

Ca film romanesc e bun. Nu mai e comunist...ceea ce e bine...si ceea ce e un lucru pe care nu ar mai trebui sa-l mai zic atat de des pentru ca deja e enervant. Alt bine e ca nu se termina sec ci se termina cu planul de flagrant desenat in detaliu de personajul principal care pana la urma cedeaza parerii sale personale despre ceea ce bine si ceea ce e rau...

8.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu