miercuri, 4 noiembrie 2009

Mossafer {1974}

The Traveller

Asta e genul de film in care multi se pot regasi. E genul de copilarie pe care multi au avut-o, mai ales in tara noastra. Micii microbisti care acum sunt mari sunt principalul public tinta. Ei erau cei care chiuleau de la scoala sa joace fotbal, ei nu invatau pentru ca stateau toata ziua la meciuri in timpul zilei...insa acesta e totusi un caz extrem, insa real.

Un pusti de vreo 13-14 ani iubeste fotbalul mai mult decat orice. Parintii lui, in special mama lui, incearca sa-l faca sa invete. El ii ignora cu o rebeliune proprie in care toti ne aflam in adolescenta si in care ne regasim. Asta vrea sa prezinte filmul asta...asta vrea sa atinga in sufletul fiecarui specator, memoria unei copilarii oarecum asemanatoare, bataia inimii unei aventuri asemanatoare...cand poate nu am plecat din oras insa am mers mai departe decat am mers vreodata. Tristul ghinion pe care tot il intalnea acest personaj in drumul spre cel mai frumos moment din viata lui e amuzant pentru noi. E ironic cum nimic nu i-a mers avand in vedere ca nu se promoveaza tocmai inteligenta acestui pusti.

Bine, poate o oarecare desteptaciune de strada care s-a aratat prin calitatile lui de negociere si prin sponteneitatea care s-a vazut prin ideea geniala de a poza in curtea scolii cativa elevi chiar daca aparatul nu avea film. In rest, intarzie peste tot, intarzie sa prinda autobuzul ce il duce spre meciul dorit, la bilete e cel in fata caruia se inchide casa de bilete, adoarme cu vreo 2 ore inainte sa inceapa meciul...astfel ratand meciul vietii sale. Ca sa nu mai vorbim ca la final nu mai are bani chiar daca i-a calculat cu grija acasa.

Numai de ar fi inlocuit aceasta dorinta imensa pentru fotbal pentru o dorinta de invatat si succes in viata. :)) Vedeam un film mai neinteresant, ce-i drept, dar macar un exemplu. Dar chiar si asa, amuzant film si interesant.

8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu