sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Limits of Control {2009}

Jarmusch...regizorul american cu mai multe influente de la cinemaul european decat nici un alt regizor sau producator din America ne aduce anul asta o poveste dificil de descifrat dar care in fond e foarte placut de urmarit prin linistea si zen-ul care il prezinta in fiecare vers...

Jim ne prezinta aceasta lume europeana intr-un aer post-modernist. Combinand o viziune proprie a cinemaului modern cu elemente clasice, traditionale. De altfel, cinemaul european dupa care majoritatea filmelor lui Jim sunt construite, isi simte prezenta si aici prin scene lungi in care nu se face un schimb semnificativ de replici sau mai exact sunt doar monoloage care sunt imbibate pana la refuz de conceptii filosofice despre viata, arta, care nu au nicio legatura cu plotul si asa extrem de robotic care ne face sa ne simtim purtati de el oriunde ne duce.

Trebuie sa recunosc ca nu mi-a placut in mod deosebit filmul. Desi imaginile sunt superbe, desi filmul e plin de detalii regizorale care sunt greu de observat, acesta e un film pentru critici. Un film pe care ei il pot intelege iar publicul general nu. Un film in care mai putin inseamna mai mult si in care detaliile dicteaza ce se intampla si de ce se intampla. Eu pot sa interpretez totul ca un vis al personajului principal, interpretat de Isaach De Bankole, un asasin care isi face treaba mult prea in serios si nu se lasa sedus nici macar de o femeie frumoasa care sta dezbracata in patul lui pe motiv ca "e in timpul serviciului". Desi mi-am dat seama ca e un asasin, nesiguranta mea crestea in timp ce plotul aparent nu ducea nicaieri...dar pe parcurs realizezi ca aceste intalniri sunt mici indicii care il trimit pe asasin cu un pas mai aproape de tinta lui.

Intalnirile cu personjele care ii trimit aceste date sunt interesante si colorate, dorind sa le cunosti povestea insa la toate, aceasta poveste e in mintea fiecarui spectator care doreste sa o fabrice. Personajul principal, numit Lone Man (Singuraticul) in genericul de final, e un samurai perfect, practicand thai-chi oricand are sansa, fara sa doarma, ce bea espresso si comanda de fiecare data 2 in 2 cescute diferite, semn pentru cei care o sa-i intalneasca. Cutiutile de chibrituri care reprezinta obiectul de schimb la momentul intalnirilor in acest film contine hartiuta pe care sunt scrise niste cifre si/sau litere indescifrabile pentru noi, semn ca nu e prima data cand face asta.

Cele 2 ore au trecut greu. Jarmusch a facut o treaba mai interesanta in celalalte filme ale sale...ca Dead Man, Night on Earth, Ghost Dog (care seamana oarecum) sau Down by Law. Cu toate astea, pentru fanul lui Jarmusch, vizionarea acestui film este obligatorie...si are sa fie si placuta pentru el.

7.4/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu