duminică, 15 noiembrie 2009

The Last Detail {1973}

Sunt ultimele zile de libertate pentru omul din mijloc. El nu incearca sa scape in imaginea de mai sus, e o fuga de disperare, ultima din ele, inconstienta, un tipat de frica. Pana in acel moment a avut vreo 5 zile in care cei doi oameni din jurul lor au fost chemati sa-l insoteasca pana la inchisoare. Cei doi sunt jucati de (in primul rand) Jack Nicholson si un nimeni Otis Young. Prizonierul lor este jucat de Randy Quaid, primind singura nominalizare din lunga sa viata in filme pentru acest rol.

De ce filmul asta e asa de bun? Pai nu stiu. Dar incerc sa-mi dau seama in timp ce scriu. Promit. Avem doi marinari. Acestea doi doar marea o mai au...este cel mai bun lucru care li s-a intamplat in viata lor mizerabila. De asta sunt total fideli sistemului, au incredere in orice li se spune de la superiori si inghit si executa orice. Sarcina lor, asa cum am spus mai sus, e sa duca un prizonier la o inchisoare din nordul tarii. Pe parcursul calatoriei de 5 zile (desi puteau sa o faca in mult mai putin timp) au descoperit omul din spatele criminalului care era acest pusti de 18 ani. A incercat sa fure $40 si pentru asta este inchis timp de 8 ani.

Acesta e un road movie excelent (ca veni vorba de road movies zilele astea) si in acelasi timp vedem o caracterizare completa a personajelor, in special cele interpretate de Jack si Randy. E vorba despre cum majoritatea oamenilor critica puternic sistemul, filmul fiind un strigat in acest sens din cauza ca tocmai s-a terminat razboiul din Vietnam si apoi a avut loc scandalul de la Watergate in perioada cand filmul s-a facut. Iar acest doi marinari, care il insotesc pe prizonier, sunt exact ca toata lumea. Observa nedreptatile, sunt suparati pe ce vad dar in final nu rezolva nimic...in final lasa nedreptatea sa fie dusa pana la capat ducand pustiul nevinovat cu nimic la inchisoare.

Jack Nicholson e a enspemia data genial, reusind ca de fiecare data sa se afunde complet in personaj, fiind convingator si unic. Bad Ass, personajul sau e genul de marinar caruia ii place sa se distreze si cauta de multe ori scandal. Face parte din natura lui sa fie violent si nemanierat in vocabular. Dar asta e farmecul sau si carisma acestui personaj. El si cu personajul lui Otis il maturizeaza atat de mult pe prizonieras incat il inlocuiesc pe tatal acestuia, crescand, pe masura ce trece timpul, curajul sau si felul de a fi ca barbat.

E un film bun, despre studiul unor personaje care nu sunt extrem de complexe insa sunt umane.

8.25/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu