duminică, 22 noiembrie 2009

Gamer {2009} si Pandorum {2009}

Gamer nu incearca sa fie critic asupra societatii umane, nu...deloc. E facut sa fie un film de actiune nebun, gen Crank 1 si 2 ... (doar au aceeasi regizori, nu?) al carui fan nu poate fi decat un judecator impatimit de Counter-Strike sau Halo sau nu stiu eu ce alt fel de FPS (First Person Shooter). Desi nu e asa de FPS cat as vrea...pare mai mult impuscaturi din vreun GTA, 3rd person shooter. Ideea filmului e exagerata si nu o sa se ajunga niciodata la asa ceva pentru ca se incalca cam orice lege a cenzurii dar in special a umanitatii.

Actiunea nu e deosebita si iti dai seama repede ca e regizat de cei careu au regizat si Crankurile. Repede de tot. Are acelasi umor pervers. Are aceleasi perversiuni...sani la greu si neobisnuit...de parca chiar au astia impresia ca civilizatia se indreapta in directia asta. Mai intai sa se inventeze tehnologia si apoi ajungem la asta. Ajunge sa semene filmele de genu asta cu Idiocracy insa asta se ia in serios. Ideea originala pentru filmul asta a venit de la Matrix, unde noi eram controlati indirect, de noi insine...aici esti controlat de altul. Unde totul era legat intr-un fel sau altul de o lume simulata, ireala, dar care vizual nu putea fi deosebita de real.

Slab film de actiune, nesatisfacator cu pseudo-comentarii la adresa umanitatii si directia exagerata spre care se indreapta tehnologia si distractia pentru oameni.

6/10

Pandorum e o combinatie nu foarte reusita a lui Alien cu Sunshine cu The Descent (da, stiu ca s-a zis si pe imdb, dar asta am gandit in timp ce il vedeam) cu altceva, ca numai original nu e. O nava pierduta are in ea monstrii care suntem de fapt noi. Un noi mai evoluat. De ce am evoluat atat? A fost vreun agent de mutatie in mancarea ce ne hranea intravenos? De ce cand se trezesc personajele din film nu ii asteapta nimeni? Uuu...e un mister total. Si asa incepe...te baga in ceata din prima si la final twistul nu e satisfacator si nici uimitor.

Finalul mai e si hollywoodian-optimistic de parca nu era destul faptul ca pe parcurs nu e decat o cursa nebuna spre un punct din nava unde se pot aprinde luminile in nava asta afurisita. Cu toate astea lumini sunt peste tot, oriunde se merge ca de nu, nu ar fi existat film...sau era ecranul negru de la inceput pana la sfarsit. Aceasta fiind spusa trebuie vazut noaptea ca ziua cu lumina care e, nu se intelege nimic pe ecran, oricat de luminos l-ai avea. Nu m-a tinut in suspans, nu m-au uimit machiajele, nu m-au speriat...nu mi-a placut nici cum au jucat actorii, dar nu e asta atat de important intr-un film horror, thriller, nu? Mai important este constructia momentului si daca e cat de cat eficient. Nu pentru mine. Poate pentru altcineva este...

Nu e unul din filmele pe care le asteptam cu nerabdare insa e unul din filmele care mi-a atras atentia numai prin poster...cel cu furtunurile iesind din mana, din nou...si asta e foarte "Matrix". Regizorul e tanar si nu e o speranta noua in cinematografie. Desi nici asta nu mi-a placut, ii dau nota mai mare decat lui Gamer. Nu m-a enervat si unele momente aratau potential.

7/10

Un comentariu:

  1. E ridicol, m-am uitat azi la fix filmele astea două, în fix ordinea asta. :)

    Gamer m-a dezamăgit. M-am uitat la el doar pentru mr. Butler, care nu știu de unde a răsărit, dar de când l-am văzut în Rock'n'rolla nu prea îl mai ratez. Da, am văzut și comedia aia romantică. Nu, în 300 nu știam că e el; l-a recunoscut careva fără barba aia? Anyway, ideea nu e genială, doar ok, și se putea face mult mai mult și mult mai bine. Până și Surrogate, care face cam același lucru, a arătat mai bine. Regizorul a încercat să imite pe alții mai buni ca el (Ritchie, Wachowski etc.), dar a eșuat lamentabil. A, și tie-in-ul cu jocurile FPS? Ridicol și forțat (vezi "teabagging" din scenele de deschidere).

    Pandorum în schimb a fost o idee ok cu o realizare bună. A, și pentru un film fără legături explicite cu jocurile pe calculator, mi s-a părut a semăna al naibii de mult cu un FPS scos de Valve - aceleași decoruri futuriste, dar demolate de o catastrofă (oarecare), un protagonist care se trezește amnezic și învață pe parcurs ce și cum, arme cool, adversari modificați genetic etc. Ce-are în plus față de Gamer e un stil de filmare mai fluid - Gamer e varză din punctul ăsta de vedere, în special în secvențele de "luptă". Și chiar dacă are un conținut ridicat de clișee - gen "fighter eco-chick", "noble savage" etc. - prestația mi s-a părut solidă. Probabil merită 7, deși eu i-am dat în capul meu un 8, a mai reparat ce-a stricat Gamer.

    Încă două vorbe despre actori. Întâi Pandorum. Dennis Quaid e un veteran și face un rol solid, chiar dacă nu are prea mult material la dispoziție. Reușește să te atragă în cadru în toate scenele lui, colorează și umanizează un rol care ar fi putut fi un clișeu insipid. Ben Foster se achită onorabil de eroisme, deși o scrântește un pic pe ici pe colo. Antje Traue e frumoasă, e nemțoaică și kick-ass, m-a dus cu gândul pe alocuri la Kate Beckingsale în Underworld. Cung Le nu are prea multe de zis, cel puțin nu inteligibil (tras de păr, dom' scenarist, engleza ar fi fost o cerința pentru îmbarcare), dar face o figură destul de frumoasă. Not bad for a world champion. Și Jet Li a început mai lent în Hollywood - Lethal Weapon 4, parcă...

    Gamer. În Gamer îl avem pe Gerard Butler, generic good macho guy. Un soi de Arnold din Commando 5, mai arătos și mai articulat un pic, da' cam atât. Păcat, omul are destul talent, ar trebui să ia exemplu de la Christian Bale și să joace și în filme serioase. În rolul "rău", Michael C. Hall (Dexter, Six Feet Under) e la primul lui rol pe marele ecran; păcat că a trebuit să fie generic bad guy. Are talent demn de o cauză mai bună. Și mai apare un pic Milo Ventimiglia (Peter Petrelli din Heroes), în rol de psycho avatar - ok, dar atât.

    RăspundețiȘtergere