sâmbătă, 28 noiembrie 2009

The Cove {2009}

Dureros. E dureros pentru ca e cat se poate de adevarat...numai asa poti scoate ceva atat de real si trist. Bine, din start trebuie sa spun ca se amplifica senzatia de tristete prin muzica bine aleasa si prin imagini voi violente...dar asta pentru ca arata realitatea. La un moment dat, in trecut, cei de la South Park au facut un episod despre cum japonezii vin prin toate delfinariile si omoara delfinii si balenele cu harpoanele, acompaniate cu un puternic accentizat "Fuck You, dolphin!" si "Fuck You, whale!".

La final zic astia ca o conluzie ca vai, omoara delfinii si balenele ca asta e traditia lor, ca se compara cu felul in care omoram vaci si gaini. Nu. Japonezii nu mananca delfini, ei nu fac asa ceva. Mananca in schimb carne de balena si sub acest nume este vanduta carnea de delfin, fara ca japonezii sa aiba habar. Asta e una...dar un alt motiv pentru care ei omoara atatia delfini, 23.000 mai exact, e pentru ca ei cred ca acestia mananca prea mult peste, peste care este in schimb pescuit legal dar la scara larga. Lucru cat se poate de exagerat...introdus in mentalitatea celor care pescuiesc acesti delfini de catre cei care au cel mai mult de castigat de pe urma lor.

Imaginea de mai sus e ce ramane dupa ce cativa zeci de delfini sunt macelariti brutal cu harpoane. Dansul macabru al mortii ce se petrece acolo nu are nevoie de comentariu si este insotit doar de un firisor de muzica dar chiar si acesta e in plus...imaginile in sine sunt suficiente pentru a cauza cascade de lacrimi pe fata oricarui spectator cu suflet, pe langa multe alte scene asemanatoare pana in acel moment. E trist sa vezi atat de multa cruzime pe niste mamifere pe care le-am indragit si condamnat inca de la serialul Flipper. De la acel serial a inceput toata aceasta frenezie pentru a fi vazuti in captivitate cum danseaza pentru distractia noastra...da, sunt frumosti, dar sunt mai frumosi de vazut in libertate, in salbaticie.

E un documentar extrem de reusit, dureros, puternic, ce are un impact imens si imi doresc sa castige Oscarul pentru cel mai bun documentar la Oscarurile din martie. E pur si simplu facut cum trebuie, cu pasiune si devotament, frumos pana la ultimul cadru.

10/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu