sâmbătă, 10 octombrie 2009

Whatever Works {2009}

Cred ca Larry David este singurul actor ce inglobeaza perfect spiritul lui Woody Allen fara a fi cu adevarat acting ci doar un gen de acting natural. Larry David e cunoscut in primul rand pentru scenariile geniale din Seinfeld dar si pentru propriul sau serial de pe HBO, Curb Your Enthusiasm, unde se interpreteaza pe el insusi. De asta, asemanarea dintre acest personaj, Boris Yellnikoff si Larry David este atat de evidenta.

Amandoi au o aroganta incredibila, un simt de nedoborat al cunoasterii comportamentului uman, un uman inuman, un geniu ce se hraneste cu atentie dar o dispretuieste de fata cu cei care ii acorda atentie, un geniu, da, dar unul care stie ca e geniu poate fi destul de superior si sacaitor atunci cand incearca cineva sa dezbata ceva cu el. De obicei parerea lui e finala si el stie asta din cauza ca si-a facut pledoaria cu logica, argumente si indarjire. Experienta lui de viata si studiul sau asupra comportamentului uman l-a facut sa inteleaga omul ca o specie separata fata de aceea din care face parte si el din cauza ca nu reuseste sa se regaseasca (in gandire, personalitate si pareri) in nimeni altcineva. Tocmai de asta m-am regasit in el... :)) ...

Woody Allen trebuia sa faca filmul asta in '77, in perioada cand a dat lovitura cu Annie Hall, insa actorul pe care il vroia in rol principal a murit asa ca a pus scenariul la o parte. Intr-adevar, e un scenariu ce nu tine cont de timp si e o poveste nemuritoare a conditiei umane, cam subiectul pe care il dezbate Allen in fiecare film al sau si cum aceasta conditie umana tine tot timpul de comic si situatiile comice ce tind spre absurd, insa nu intrec masura. Woody reuseste intotdeauna sa faca un scenariu interesant, comic, dramatic si filosofic dar nu inceteaza sentimentul ca parca ai mai vazut undeva discutiile astea, parca ai mai vazut personajele astea si aici nu vorbesc de realitate, vorbesc de celelalte filme ale lui Allen. Mai toate vorbesc de interactiunea fireasca a omului cu aproapele sau, mai toate filosofeaza chiar daca nu toata lumea face chestia asta insa Woody asa vede o relatie ideala si asa ar dori sa o experimenteze toata lumea...si adevarat, ajungem sa iubim genu ala de relatii si ne gandim ca acela e romantismul real.

Atunci cand il intelegem pe cel de langa noi, cand suntem empatici, cand suntem in conexiune cosmica perfecta si cand sansele astronomice sunt atat de mici incat nici geniului nu ii vine sa creada cat de multa influenta avem in viata unor oameni care intra in contact cu noi chiar si de cateva ori. Invatam de la ei, ei invata de la noi si astfel sunt schimbati din cauza noastra. Un film foarte placut, orginal in executie si subiect, dar neoriginal pe langa alte opere Alliene. Toata lumea joaca excelent...Larry David, Evan Rachel Wood si restu, care au rolurile mai micute. De vazut!

8.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu