vineri, 30 octombrie 2009

Terminator Salvation {2009}

Nu pot decat sa ma consider invins si sa-i dau fix aceeasi nota pe care o are pe imdb. Da...e cel mai slab din toate cele 4 filme ale Terminatorului. Dar se apropie foarte mult de cel al treilea.

Insa trebuie sa spun inca de la inceput ca niciodata nu am fost un fan teribil al Terminatorului. Chiar si cel asa zis "clasic". Cand eram mic il vizionam cu fascinatie din cauza ca era plin de efecte, impuscaturi si explozii dar vreau sa cred ca m-am maturizat de atunci si in nici un caz acest titlu de film clasic al S.F.-ului nu poate fi acordat Terminatorului, orice numar ar fi. E distractie pentru mase cu un subiect intr-adevar profund dar care a fost dezbatut mult inaintea celui din 1984 care e mai slab decat cel din 1991. Replici cu scai spuse de un actor cu priza la public, robot american cu accent austriac...e genial.

Asta a pus oamenii in cinema, efectele si Arnold, nicidecum povestea sau ceva profund ce nu exista. Nu exista asa ceva la filmele lui Cameron. Desi se stie ca James Cameron are un IQ foarte mare el nu stie sa faca filme profunde si inteligente (cu adevarat) dintr-un simplu motiv...el inteligente si-o foloseste ca sa faca bani, nu ca sa primeasca premii. El stie ce vrea publicul si i-o da cu varf si indesat, asa s-a intamplat la Terminator, la Terminator 2, la Aliens pana si la Titanic...toate filme incredibil de comerciale ce definesc si detin spiritul Holywoodian. Si de astea o sa faca in continuare...pentru ca el nu e un artist cinematografic, el e un artist in efecte speciale si astia asta stiu sa faca cel mai bine, sa aduca funduri sa ocupe scaunele in cinema. La fel o sa fie si Avatar.

Bineinteles, printre fanii lui Cameron se numara si critici si evident astia gasesc si o poveste "profunda" pentru ca asta vor sa vada. In fine, ajung sa vorbesc de Cameron cand trebuia sa vorbesc despre T4, desi asta nu are nicio treaba cu Cameron. Nu e trecut nici macar la credite. In fine. Despre film...e regizat de McG, tipu care a regizat Ingerii lu Charlie 1 si 2 si a facut niste scene de actiune misto si aici...chiar daca putine, au fost intense si interesante. Asa cum trebuie sa fie la un film de actiune.

Christian Bale a jucat, mnea, bine si Sam Worthington il vad pentru prima data cum joaca si acus il vedem si in Avatar si eram curios. Joaca bine, pare a fi genul perfect pentru un action star. Nu e de ignorat dar nici Arnold nu e. Bine, poate nici nu s-a vrut...de fapt, nici nu se mai vrea un astfel de star. S-a dus vremea muschilosilor care vorbesc in accente. Acum se vrea ceva atletic, chiar si slab (District 9) si fara accent decat acela din tara in care are loc actiunea. Cam asta-i deci...un film de actiune cu explozii si roboti...nimic mai mult.

7/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu