miercuri, 21 octombrie 2009

Surrogates {2009}

Of, tu Matrix, cum ai schimbat tu genul S.F.. Nu pot decat sa-ti multumesc ca existi si ca fratii Wachowski au creat un Univers atat de interesant si unic, o viziune atat de intunecata si efecte speciale care au fost folosite cu maiestrie. De ce vorbesc de Matrix cand filmul asta se cheama Surrogates? Pentru ca acum, dupa 10 ani de influenta continua din partea Matrixului se creeaza alte filme care ne fac sa ne aducem aminte de el.

In Surrogates se vorbeste despre o lume in care toata lumea sta acasa, intrun fotoliu confortabil si se plimba prin lume cu ajutorul acestor surogate. Roboti, care de cele mai multe ori ii infatiseaza pe utilizatorii lor, dar mai sunt altii si care fiind barbati, se "imbraca" ca o femeie, cucerind alti barbati in lumea reala si bineinteles vice-versa. Sau altii sunt albastrii cu ochi mari, alteori extrem de albi, alteori fara fata, de fapt, poti sa fii orice vrei tu. Poti sa iti modifici robotul dupa preferintele tale. Si acum poti sa mergi prin lume...poti sa sari de pe o cladire cu robotul tau, poti sa te lasi calcat de masina, poti sa fii impuscat si atata timp cat robotul nu e distrus complet tu inca poti sa-l folosesti. E distrus robotul, tu nu patesti nimic. E simplu si ideal. Dar aici se arata cum s-a facut o arma care distruge si surogatul insa si creierul utilizatorului...

Dar ajungem acum la capitolul de umanitate. Nu inteleg de ce robotii astia sunt atat de inexpresivi cand ei ar trebui sa copie complet miscarile de orice fel a utilizatorului lor, astfel copiindu-le si personalitatea. Dar aici s-a vrut sa nu se arate deloc partea umana ce o face robotul tocmai pentru a sublinia lipsa de umanitate si interactiune umana reala dintre surogate. Subiecte disctutate si in Matrix, la un nivel mult mai ridicat si subliminal. Asta de acum nu e decat un film de actiune regizat de acelasi om care a regizat si Terminator 3...de unde si dragostea pentru roboti.

E distractiv pentru o ora si 20 si ceva de minute. E un film foarte scurt, cu putina substanta dar care se lasa interpretat de cei care vor sa faca asta. Dar nu merita. E un film superficial cu un subiect discutat superficial. E ceva clar ca lipsa de contact uman direct e ceva inuman si folosind roboti e si mai inuman si asta s-a dorit sa se arate. Nu e primul film care vorbeste despre asta si nici ultimul. Si ca film de actiune...se putea folosi subiectul asta mult mai mult si mult mai bine.

6/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu