duminică, 11 octombrie 2009

Harry Potter and the Half-Blood Prince {2009}

Am citit cartea dupa care a fost inspirat filmul...insa acum ceva timp, poate mai bine de un an si nu imi amintesc prea multe detalii din el. Astfel, nu pot sa spun exact cat de fidel este filmul fata de carte insa finalul, pot sa spun sigur, a ramas acelasi. Final care m-a surprins cand l-am citit si care, spre uimirea mea, a fost introdus si in film...asta dupa ce am auzit ca finalul nu e la fel ca in carte...in fine.

Fiind a sasea carte din poveste nu prea are sens sa o iei pe cont propriu si sa il analizezi ca un film ce sta in picioare de unul singur. Totul e o continuare, o evolutie, a tot ce s-a intamplat pana acum in cele 5 filme/carti ce il preced. Relatiile finale se stabilesc, vorbesc aici in primul rand despre pusti, care in film/carte au teoretic 16 ani, nu spun cine ramane cu cine ca spun mai jos. Lupta contra lui Voldemort se apropie de final, Harry descoperindu-i inca o arma in arsenal, descoperim oamenii cu doua fete, stabilim exact cine e in tabara celor buni si a celor rai. Si asa mai departe...

Multi insa cred ca asta e cel mai plictisitor film din serie. Asta dintrun motiv...s-au obisnuit ca in fiecare film sa fie o batalie mare finala, o lupta pe viata si pe moarte ce are sa determine cursul acestui razboi. De obicei Harry se afla in mijlocul acestor batalii, el fiind intotdeauna de partea celor buni, un erou printre ei. Aici in schimb intram mai mult, asa cum s-a dorit si in carte, in psihologia lui Voldemort si de ce se comporta el asa cum se comporta...de ce e rau. Totul a inceput in copilarie si tot in cunoasterea adversarului, o etapa foarte importanta intrun razboi, s-a descoperit si aceasta arma secreta a lui Voldemort care, daca este distrusa, distrugerea lui este iminenta si implicit mai usoara. Fiindca e un film mai calm din seria HP l-a facut vizionabil datorita imaginilor superbe si atmosferei generale. Nu vroiam o batalie, vroiam cunoasterea adversarului, asa cum e in carte.

Momentele amuzante sunt in incarcarile adolescentine ale pustilor de a intelege iubirea si de a o practica, intro forma sau alta :)) . Ron ajunge un star la Vajhat si are deja o fana infocata, Hermoine tine, pe ascuns, la el de vreo 2 carti incoace, Harry tine la Ginny si ea tine la el dar nu se arata unul fata de celalalt. Chestiile astea nu sunt tocmai romantice, ci sunt foarte amuzante si adauga acest plus la vizionare. Toate astea il fac un film bun din seria HP care nu dezamageste fanul. Per total un film de vara foarte bun, care merita vazut la cinema, mai intunecat (sau din ce in ce mai intunecate), mai serios, mai matur...mai bun decat orice tampenie de Twlight.

8.3/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu