miercuri, 2 septembrie 2009

Ondskan {2003}

Evil

Da, asta e titlul acestui film nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film strain in anul 2004. Evil...rau, malefic. Titlul perfect de fapt.

In acest film e vorba despre viata unui pusti de 17 ani a carui viata e mai mult decat violenta. Acasa primeste batai frecvente de la tatal vitreg care il pedepseste pentru orice chestie care nu ii convine lui (de exemplu, pustiul a scapat furculita pe jos intrerupandu-l pe idiotul vitreg in timp ce radea la o poanta dintrun ziar, primind dupa masa o bataie zdravana cu cureaua pe spate)...aceasta violenta se duce mai departe cand pustiul bate un pusti (cred eu nevinovat si mai mic decat el) pe strada. Violenta duce la mai multa violenta...

Din aceasta cauza este exmatriculat de la scoala si trimis la o scoala privata. Aici, cu dorinta ca o sa se schimbe, intalneste imbecili si mai mari si mai malefici decat a vazut in viata lui. Cei mari isi bat joc de cei mai mici si profesorii nu se implica in disciplinarea elevilor. Deloc. Dupa cum am citit cartea dupa care s-a inspirat acest film este scrisa de un tip care la randul lui a fost bagat intro astfel de scoala si aparent, evenimentele descrise in carte si implicit in film sunt luate din viata reala. Mi-e greu sa-mi imaginez atata rautate, nici nu mai spun ca poti sa o traiesti.

Filmul asta aduce un omagiu pentru doua mari filme din istorie. Rebel Without a Cause si A Clockwork Orange. Personajul principal din acest film se aseamana foarte mult cu personajul lui James Dean din primul film si la un moment dat tot acesta are o discutie cu avocatul mamei sale foarte asemanatoare cu cea pe care o are Alex din A Clockwork Orange cu supraveghetorul sau. In fond, comportamentul pustiului e perfect normal si ajungem sa intelegem asta atunci cand vedem ca nu mai vrea violenta sa faca parte din viata lui. Pana la sfarsit e vindecat complet. Dar trebuie vazut prin ce chinuri trece, fizice cat si psihologice pentru a intelege starea lui. Filmul merita vazut, regia e perfecta, imaginea la fel, actingul e la standarde inalte. Unul din cele mai bune filme suedeze din cate am vazut (cam putine, cred).

8.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu