marți, 22 septembrie 2009

The Man Who Would Be King {1975}

Eu unu nu ma asteptam sa ma distrez atat de mult. Uitati si voi cum trebuie sa arate un film aventura.

Printro serie ciudata ce circumstante, personajul lui Sean Connery, pentru ca el ar fi presupusul personaj principal despre care se vorbeste in titlu, ajunge ca poporul din Kafiristan sa-l considere un zeu...fiul ultimului alb care a pasit aceste tinuturi, Alexandru cel Mare.

Cum s-a ajuns la aceasta concluzie. Pai am sa va povestesc dar credeti-ma ca merita sa vedeti cu ochii vostrii intamplarile prin care trec. Cei doi de mai sus, Sean Connery si Michael Caine sunt doi soldati in armata regala a maiestatii sale. Vazand ca slujba lor nu mai este de folos s-au gandit ca trebuie sa faca si altceva. Cunoscand tinuturile si civilizatiile ei stiu ca sunt foarte slab dezvoltate dar credule. Se gandesc ca ar fi bine ca sa convinga un sat sa se lupte pentru ei pentru a cuceri celelalte sate, astfel cucerind intreaga tara a Kafiristanului.

Povestea a fost scrisa original de Richard Kipling dar umorul ajuta in mod deosebit. Pare ceva intunecat (ideea ca doi oameni merg intro tara straina cu dorinta de a fi regi), pare de altfel si ceva imposibil de indeplinit dar cum am spus mai sus, printro serie ciudata de circumstante planurile lor merg perfect, poate prea perfect la un moment dat. In batalie personajul lui Sean Connery, Daniel Davot este lovit de o sageata. O sageata care se opreste in cureaua lui pusa pe diagonala pieptului. Satenii naivi vazand ca nu sange, nu cazut de pe cal, nu nimic...se apleaca la picioarele calului sau. De aici e numit zeu si deci si rege.

Pe langa faptul ca e o poveste nemaipomenita si bine spusa are si cateva sfaturi morale pe care le deprindem usor. Nu sunt ascunse in simboluri ci doar in comportamentul egoist, mandru si chiar ridicol al unul proaspat rege care acum se crede zeu. E un film intunecat pentru ca desi e foarte mult amuzant, se termina tragic pentru unul din personaje. Dar asta e spectacolul celor doi actori mari, formand o echipa de actori perfecta. Un film ce il recomand.

9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu